3 Haziran 2012 Pazar

ÖNCE ANNESİNİN KUNDAĞI

           Bu kundak benim bebeklik kundağım. Annem işlemiş galiba, işlenme hikayesini unuttum. Ama bildiğim başka bir hikaye var: Bizim küçüklüğümüzde bebekler sımsıkı kundaklanırmış ki, özellikle kızların bacakları parantez bacak olmasın, düzgün bacaklı kızlar olsunlar. Ayrıca bebekler uyurken sıçrar, elini kolunu titretir ya, işte bu hareketi yapamasınlar ve korkmasınlar, uykuları kaçmasın istenirmiş. İşte kundak da burada vazife alır, bebeği sımsıkı sararak değil sıçramak, kıpırdamasına izin vermezmiş.

           Sonra "tıp ilerlemiş". Doktorlar demişler ki, "Bebekleri kundaklamayın, yoksa kalça çıkığı olur, parantez olmasın diye sımsıkı sarılan bacaklar kalça çıkığından sonra geri dönüşümsüz ortopedik hasarlara uğrar"!... "Amaniiin" diye haykırmış anneler, "Salkım saçak çocuk mu büyür? Biz yine de doğmamış bebeğe kundak biçmeye devam edelim." Son sözü babalar söylemiş: "Asla ve kat'a çocuğum dolma gibi sarılmayacak"
           Kundak yazısı girince olay kontrolümden çıktı, masala bağlandı. Bu noktaya tamamen bilinçsiz geldim. Bazan cümlelerin, hatta kelimelerin kendi yaptırımları olduğunu, insiyatifi ele almak için bir boş zamanımızı kolladıklarını; mesela "kundak" gibi sihirli sözcüklerin bizi çocukluğumuza götürüp, isterlerse, bizi o zaman diliminde istedikleri kadar alıkoyduklarını düşünüyorum.
             Senelerin kundağı işte. Babam sımsıkı kundaklatmamış kardeşimle beni. Çok şükür kalça çıkığı olmamışız. Bacaklarımız da parantez değil:)
               Eskiden makina nakışı falan da değil, bildiğiniz kasnakla ve camın önüne oturup üstten girip alttan çıkarak işlenmiş. Ben şimdi bu örtüyü bohça olarak kullanıyorum. Ama öyle sürekli yıkanacak bir bohça değil. Yazlık-kışlık saklamak için, senede birkaç kere yıkanacak cinsten bir kullanımda yani. Ne kadar uzun yaşasa benimle birlikte kardır yani.
           Dipnot: Bazı kelimeleri konuşurken değil de yazarken aslı neydi diye şaşırırız ya, bu da öyle oldu. KUMDAK mı, KUNDAK mı? Nette araştırdım biraz. Kundak olduğuna karar verdim. Var mı başka bir bilgisi olup da paylaşmak isteyen?

3 yorum:

  1. Nurten Hanım merhabalar, yazınızı keyifle okudum gerçekten de masal gibi anlatmışsınız, bilgisi olup paylaşmak isteyen var mı diye sorunca da siz dayanamayıp atladım :) Kundak son yıllarda tekrar gündeme geldi. Amerikalı Pediatrist Harvey Karp yıllar sonra özellikle 0-3 aylık dönemde kimi bebeklerin uyum zorluğunu ancak kundaklanarak aşabildiklerini özellikle kolik için kundaklamanın en önemli aşama olduğunu yazdı... Ben de kızım için yapmak ve yapmamak arasında çok gidip geldim ama yapmadan atlattık 3 ayı..

    YanıtlaSil
  2. Bu arada annenizin işlediği kundak da gerçekten çok romantik ve şirin, ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. Biz de kundakta ve torba salıncakta büyüdük. İlk kızım kış bebesiydi kırkına kadar kundak bütündü sonra yaım kundaklandı ama maşaallah sapasağlam.ikinci kızımsa haziranda Midyatın sıcağında üstüne bir tülbent zıbınla kıçı başı AÇIK SERESERPE YATARKEN BİLE SICAKTAN UYUYAMAZDI GARİBİM. o DA SAĞLAM:))büuk harfe bi ara basmışım işte:))silmeye üşendim.

    YanıtlaSil