22 Mayıs 2012 Salı

HATIRALAR SARDI DÖRT BİR YANIMI

23 Nisan tatilinin ardına senelik iznimden alarak evde hummalı bir temizlik işine giriştim. Dolaplar derlenip toparlanmadan evde temizlik yapılmış olmuyor. Yazlıklar kışlıklar derken sıra; atsan atılmaz, satsan satılmaz, kullanılmaz, verilmeye kıyılmaz çeyiz eşyalarına geldi. Her dipli temizlikte yıkayıp ütüleyip kaldırdığım el emekleri ki, bir kısmı bizzat benim el emeğim. Hani çok önemli şeyler değil ama, kimini kendim işlemişim, kimi annemin el emeği, kimi halamın hatırası falan. Yoksa hiç bir maddi değerleri yok.
Bu örtü bir sandık örtüsü olarak yapıldı. Kanaviçesini ben işledim. Lise yıllarımda falandı sanırım, belki de üniverste yıllarında yaz tatillerinde işledim. Zamanını tam hatırlamıyorum. Model halamdan, renkler annemin elişi ipleri arasından benim seçtiklerimden, kenar danteli annemden. Dantelin örülüşünü hatırlamıyorum ama annemin ördüğünden eminim çünkü karanfilli modellere bayılır. İğne oyasından da bir sürü karanfilli oyalar yapmıştır. Annemin çocukluğuna bi gidip gelesim ve oradaki karanfili tutup çıkarasım var:)


Model hem kolay hem de güzel. O yüzden yakın yakın çektim, belki birileri de işlemek ister diye. Hatta yeni sekmede açarak büyütürseniz kocccaaaaman bir görüntü de elde edebilirsiniz. Gerçi ben biraz çarpık çurpuk işlemişim. Kasnak kullanmalıymışım ama kimse bana o zamanlar bu püf noktasından bahsetmemişti ki..
Bir de ana modelin altındaki yeşil renkli iki ayrı suyu, o zamanlar icat çıkaramadığım için aynen geçirmişim. Şimdi işlesem simetriye dikkat eder, gerekirse farklı bir su kullanırdım.  
Bu da annemin kenarına örüp geçirdiği dantel. aslında daha fazla dolap beklemelerini istemiyorum. Sandık da kullanmıyorum artık, bu ince uzun örtüden ne olur ki, bilemedim şimdi... Ne yapacağımı bilemediğim o kadar çok hatıram var ki, ama niyetliyim gün yüzüne çıkacaklar.

6 yorum:

  1. işleme deseni ve dantel de güzelmiş. Yapan eller dert görmesin.Benim de bu tür örtülerden kesmiş olduğum işlemeler var. Bekliyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende de ne proceler var, ne malzemeler var emme velakin, vakit yok hulelacım:) Şöyle bir araya gelmeli, güzel işler üretmeli değil mi?

      Sil
  2. Çok güzel, çok değerli bir çalışma, ellerinize sağlık. Masa üzerine şöyle ortasından kıvrılarak koyulur gibi geldi, çok hoş durur.

    YanıtlaSil
  3. Ay be güzelim, bu güzelliklerin sandıklarda ne işi vaaar, yazık, hayata döndür sen bunları... Kanaviçenin de dantelin de modeline bayıldııım, ana-kız pek maharetliymişsiniz hani... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Banu ablam, seni bloğumda ağırlamak ne mutluluk.

      Sil