30 Temmuz 2012 Pazartesi

YENİ HİÇ BİR ŞEY YOK, HEPSİ ESKİ KUMAŞLAR

             Bazı dikiş bloglarında pazardan aldıkları kumaşlarını gösteriyor arkadaşlar. Afyon'da öyle "Bu kumaşı 1 TL'ye aldım, şunların topuna 5 TL verdim" gibi cümleler kurduracak pazar kumaşçısı yok. Üstelik Afyon'da Bursa kumaşçısı dışında kumaş satan yer de yok galiba. Burada da çeşitlilik gün geçtikçe düşüyor. Sanırım Afyon'da dikiş diken kimse kalmadı. Baksanıza ben bile neredeyse 1 senedir hiç bir şey dikmedim. En son yine Bursa kumaşçısından hatırı sayılır paralara 5-6 çeşit kumaş almıştım, onların da bir kısmı daha dikilmedi. Gerçi hazırlarla kıyaslanınca kendi diktiklerim çok ucuza geliyor ama, keşke bizde de pazarlarda ucuz ama kaliteli kumaşlar satılsa. O zaman "creme de la creme" olur:))                   
Bunlar Ankara Kızılay Bursa Kumaşçısından aldığım şifon kumaşlarım

          Pazar ayrı bir psikoloji. Bundan 8-10 sene önce Afyonda büyük pazaryeri haftada 2 gün bizim mahallede kurulurdu. Afyon'un en büyük mahallelerinden biri, haftanın 2 günü, tüm sokaklarıyla birlikte giriş çıkışa kapanıyor, sebep: Pazar var:) Arabanı sabah ezanıyla garajdan çıkardın çıkardın, çıkarmadınsa akşama kadar bir daha çıkaramazsın zaten.  Allah korusun bir yangın çıksa, biri hasta olsa, ne itfaiye girebilir, ne ambulans. Üstelik sabahın en erken saatlerinden itibaren gece yarısına kadar gürültüden durulmaz, pisliği de cabası. Şimdi uzak bir semte, bu türden sıkıntılar vermeyecek bir yere taşındı.  
Jarseler ve en az 20 senelikler, annemden aldım.
            Neyse, bizim evin yan sokağında da kumaşçılar var. Ama öyle güzel, kaliteli kumaş falan değilmiş. Şansın iyi giderse iyi bir şey denk geliyormuş. Teyzemle bir gün bu tezgahlara gitmeye karar verdik. Hesapta kıryama yapacağız. Deştik resmen tezgahı. Onu çekiyoruz, bunu atıyoruz, öbür tarafını sündürüyoruz, yok. Doğru dürüst bir şey bulamadık. Bu arada teyzemle beni gören bir sürü kadın da "ulan bu iki pazar sosyetiği burada ganimet bulmuş olmalı, ben de eksik kalmayayım" mantığıyla, tezgaha doluştu mu? Onlar da bizim gibi bir çabaya girdiler. Allah sizi inandırsın, o üstüne para verseler dibine yaklaşmayacağınız kumaş tezgahı oldu mu  pazarın en favori noktası:) Kendime ne zaman geldim bilmiyorum. Bir baktım üstümüz başımız toz içinde. Teyzemi de çektim kolundan, iki tokat attım, şok tedavisi niyetine (yok yok atmadım), o da kendine gelince, ardımızda tezgahta birbirini yiyen kadınları bırakarak, olay mahallini terk ettik.
Hediye kumaşlar, ince, bluzluk olabilir
            Gerçi bu en kötü tecrübemizdi kumaş almak adına. Daha sonraları, senede ancak bir kaç kere gidebildiğim yeni pazar yerinden de kumaş almışlığımız vardır. Ama hiç de öyle İstanbullu arkadaşların dediği fiyatlara kumaş bulamadık. Teyzemle pazara çıkmak ayrı keyiftir doğrusu. Bütün pazaryerini ve pazarcıların epeycesini bilir. İyi de bir de bu alınan kumaşları dikmek lazım değil mi? Biraz silkinip işe başlamam gerekiyor artık. Şu kumaşları size de göstereyim ki, benim için bir mecburiyet olsun bunları dikmek.
Yünlü jarse, pembeden yarasa bluz diktim, tam olarak bitmedi, yeşil elbise veya tvinset olacak.
Gri kadife sonbahar için ceket, diğeri muamma
Yukardaki muammanın detayı: Adeta 3 boyutlu bir kumaş, bakalım ne olacak?
Bursa kumaşçısından, ilk görüşte aşk kumaşlarım
Bundan sonbahar için kravat yaka bluz yapayım diyorum.
              

20 yorum:

  1. Bir de bendeki kumaşları görsen hepsi ikea şeffaf kutularda beni gör diye yırtınaraktan bekliyor ama tık yok bende.
    Kolay gelsin çabucak dikip dikip giyesin e mi:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler arkadaşım ben de çabucak dikivermek istiyorum ama bakalım ne olacak?

      Sil
    2. benimde hiç bişi dikesim yok ama buradaki pazarda çok güzel kumaşlar geliyor, yığdıklarımsa eş dosttan sen bişi yaparsın diye gelenlerden ki ilham vermiyor.sen başla belki bize de heves gelir. o muamma dediğin brokar trü bir kumaş.

      Sil
    3. Yaaa, kumaşları gösterdim, herkes benden dikiş beklemeye başladı. Benim de gizli amacım oydu zaten: kendimi itecek bir kuvvet bulmak:) Hadi bakalım ben de benim neler dikeceğimi merakla bekliyorum valla:)

      Sil
  2. Kumaşlar çok güzel.bende de var dikilmeyi bekleyen bi sürü kumaş.şu aralar hiç uğraşamam.sonra inşallah

    YanıtlaSil
  3. amaiinnnn ne kadar güzel şeyler bunlarrr
    gözüm döndü resmen :)

    YanıtlaSil
  4. hepsini güle güle dik ve giyi.Ben de Ankara'da hep Bursa Kumaş2tan alırım, İstanbul farklı tabii.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ankara'ya gidince mutlaka uğramam lazım, Bursa kumaşçısına. Yoksa aklım orada kalıyor. Ha aldıklarımı diksem içim gam yemeyecek:)

      Sil
  5. Yine çaya geldim:)
    Ne güzel, ne çok kumaşın varmış .Kumaşlara baktım hayal ettim. Kimbilir neler neler dikeceksin.Bakakaldım kumaşlara .Şayet dikemezsen çiçekli olanları bana gönder. Şöyle efil efil yaz elbiseleri dikiveririm.:)))

    Şaka bir tarafa, bu hafta bizim semt pazarına 5 tlye yazlık askılı elbiseler getirmişlerdi.İki tane aldım.Gayet de güzelmişler.Sudan ucuz olsa da dikmeye değmez diyemeyeceğim.Zira kendim diktim, kendim yaptım demeyi seviyorum.

    Muhabbeti yaptık e, çayı da içtik. Ben kaçtım.Kal sağlıcakla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim hangisini istersen alabilirsin. Hatta hepsini gönderebilirim. Yeter ki sen iste. Sevgiler.

      Sil
  6. kumaşlarınızın hepsi birbirinden güzel.. yakın olsaydım ben sizin yanınıza çırak gelirdim hem yardım ederdim hemde sizden dikiş dikmeyi öğrenirdim:))annemde dikiyor ama canı isterse binde bir ondan öğrenemiyorum oyüzden:))dikeceğiniz güzel cicileri merakla bekliyorum:))
    sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımsın. Benim babam konfeksyon terzisidir. Konfeksyon işiyle kişiye özel dikiş arasında karlı dağlar vardır. Babamın çok net ve temiz bir işçiliği vardır ama, kalıp çıkarıp ölçe biçe, teğelleye, provalaya dikmek ona göre değildir. Annemse çok azıcık bir süre kursa gitmiş, konfeksyonun ucundan azıcık anlar, kalıp çıkaramaz, ufak tefek işlere çok nadiren girişir. Zaten dikiş dikmeyi sevmez, o iğneoyası yapar. Eee bana kim öğretecek? Ben tamamen burda dergilerinden öğrendim ne öğrendimse. Çok basit modellerden başla: Düz dar etek, yakasız yelek ve gömlek, daha sonra yakasız ceket, en son yaka işine giriş. Önce anlaşılır gelmiyor burdanın dili. Ama zamanla anlıyorsun. Dikiş seviyor ve ilgileniyorsan kesinlikle dene. Ama ilk diktiğin parçada harikalar yaratmayı bekleme:)

      Sil
    2. çok teşekkür ederim beni cesaretlendirdiğiniz için:)babanız gibi kalıp kullanmadan dikiş dikebilen insanlara hayranım bende öyle dikiş dikebilmeyi çok isterdim ama bu ustalığa ben hiç ulaşamam sanırım:))çok detaylı dikişler dikebileceğimi hiç düşünmedim ama aslında büyük düşünmek lazım dimi:))sıkışırsam annemden yardımda alırım ..o zaman tatile gidip geliyim ve bırgunde anneme gidip burdaları karıstırıyım bakıyım neler bulucam dikebilceğim:))
      tekrardan çok teşekkür ederim..:)
      sevgiler..

      Sil
  7. 3 boyutlu dedigin brokar kumaş harika ...valentino bu tarz kumaşlarla uzun ceket diker ,annemden aldıgın jarse kumaşlara gözlerimi pörtlettim ,hayranlıkla baktım güle güle dikip giyinsin dedim .o bursa pazarından aldıgın papatyalı ay hepsi güzel .nurten pazara çıktıgım zaman istedigin birşey olursa haber vereyimmi ?keşke bir tablet pc m olsaydı bak ,orda resimler hemen bloglardım bu var bu var bu var diye :)))kolay gelsin bol dikişler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adını senden ve fiammadan öğrendim ama, burdalarda gördüğüm brokarlar sanki daha inceydi. Kumaş az yalnız. 1-1,5 metre kadar. Ceket çıkmaz da acaba yelek falan mı çıkarsam, bilemiyorum. Çok da seviyorum, heba olacak diye kıyamıyorum:))

      Sil
  8. Merhaba arkadaşım.Kumaşların hepsi harika.İnşALLAH hepsini dikersin ve iyi günlerde kullanırsın.Sevgiler:)))

    YanıtlaSil
  9. dayı kızı biz bir araya gelelim bi sana kesip biçelim bi bana ben dede birikmiş durumda kumaşlar ayrıca mefruşat içinde yığılmış durumda bende ne zaman toparlarım bilmiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın Ayşecim. Ramazandan sonra bakalım bu işe:)

      Sil