20 Ocak 2013 Pazar

GÜZEL BİR GÜNDÜ

Bugün güne kar yağışıyla uyandık. 
Öğleye doğru mesai arkadaşlarımızla sözleştiğimiz gibi Mihrioğlu Konağı'na kahvaltıya gittik. Bizi kahvaltıya davet eden arkadaşımız, konağın sahibi ve işletmecisi olan ailenin genç nesil çocuklarından. Kendisine yeni görevinde başarılar diliyorum ve asıl mesleğini icra edebileceği günlere ulaşmasını temenni ediyorum. 
 Benim fotoğraflarım elbette çok basit. Bu yüzden bir de Mihrioğlu Konağı'nın kendi internet sayfasındaki fotoğrafları görmenizi istiyorum.Kim bilir belki yolunuz Afyon' düşer. Neden Türkiye'nin herhangi bir yerinde, her gün yiyebileceğiniz sıradan köfteleri, hamburgerleri, kebapları veya tostları yiyesiniz ki? Belki keşkek yersiniz, belki kahvaltı edersiniz veya bir akşam yemeğine kalırsınız, bir nefeslenirsiniz. Ama muhakkak Afyon'un ev ekmeğinin de tadına bakmalısınız. 
 Yukarıdaki fotoğraf Konağın çatı katı. Yerde oturmak üzere dekore edilmiş. Aslında Afyon'un eski evlerini bilen biri olarak, gerçekte, tavan arası denilen çatı katlarının böyle bir kullanımı olmadığını söylemeliyim. Şimdi bizim için konak denilen o zamanın evleri yeterince büyükmüş, fazladan bir odaya daha ihtiyaç yokmuş,  çatı katı sadece bir çeşit depo olarak veya tuğla değiştirmek için evin üstüne çıkmak için kullanılırmış. 
Odaların içinde bir duvarda sanırım adına çiçeklik denilen şimdiki nişler bulunuyormuş. Ayrıca odaların çoğunda gusulhane denilen dışardan dolap görüntüsündeki küçük banyolar varmış. Bu konakta da böyle bir gusülhane vardı, içinde mermer kurna ve eski musluk çok hoştu. Hala çalışan musluğuyla burayı görüntülemeyi unutmuşum. 

Aşağıdaki fotoğraflarda keçeden yapılma, işlemeli bir seccade görüyorsunuz. 

Eskiden haşhaş marketten alınmazdı. Hatta Afyon'da market bile yoktu benim çocukluğumda ya neyse:) İşte o zamanlar çiğ haşhaş tohumları bir kullanımlık olmak üzere, tepside, kısık ateşte karıştırıla karıştırıla kavrulur, derli toplu bir şekilde haşhaş taşının üstüne dökülür, haşhaş taşının eliyle ileri geri gidip gelinerek ezilirdi. Bu işleme haşhaş sürtmek denirdi. Babaannemin sürttüğü haşhaşların tadı hala damağımda.
Bu iki fotoğrafta daha koyu renkli olan büyük parça haşhaş taşı, küçüğü de eli. Çıkıntılı kısımlar elle kavramak için kullanılan yerlerdir.  
Aşağıdaki fotoğraf evin bodrumu. Son derece serindi. Zaten eskiden de bu mahzenler yazlıkları kışlıkları soğukta muhafaza etmek için kullanılırmış. Şimdi gençler doğumgünü partileri falan düzenliyorlarmış.  
 Aşağıdaki fotoğraf kötünün de kötüsü çıkmış ama yeşil leğenin altında kocaman bir çamaşır taşı var. Eskiden otomatik çamaşır makinaları yoktu ne de olsa:))
 Avizelerin güzelliği pek belli olmuyor. Bunların bir benzeri annemin çeyizinde vardı, çocukluğumdan hatırlıyorum. Keşke sahip olabilseydik. Evimin bir odasında kullanmayı isterdim.


Üstte gramafon, altta radyo. Sanırım hala çalışıyormuş. 
Dedelerin sarığı, yan tarafta da keçe sapkalar... Arkadaşların küçük çocukları birer giyip çıkardılar. 
 Keşke duvardaki bu güzel aynayı kendiniz görebilseydiniz.
Üst kattan inerken erkeklerle hanımlar karşılıklı ama farklı merdivenlerden inerlermiş. Haremlik-selamlık yani. 

Otantik atmosferde yediğimiz güncel kahvaltımız da aşağıda. Keşkek istedik ama yokmuş. Ev ekmeği süperdi. Kızartılmış geldi. Afyon kaymağı ve bal da mükemmeldi. Zeytin peynir kaliteli, çay sınırsızdı. Karlı bir kış günü daha başka ne istenir ki?  
Aşağıdaki fotoğraf Konağın kendi sitesinden alıntıdır. Aslında bu eski mahallelerde o kadar çok ve güzel ev var ki. Bir gün de sizler için dış mekanları görüntülemek için gideyim bari. Hem de epeydir görmediğim bu eski mahalleleri canlı canlı izlemenin keyfini çıkarayım.


25 yorum:

  1. Gezmişim görmüşüm gibi oldu benim için.....:))
    Ellerinize sağlık....:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında fotoğrafını çkmek istediğim o kadar çok şey vardı ki, atmosferin heyecanından unutmuşum. Teşekkürler.

      Sil
  2. Ne kadar keyifli bir gün olmuş canım seccade pano çok güzelmiş ayrıca kahvaltınızda :) Keşkege bayılırım dogrusu bugün bir tvde gördüm birde sen diyince yapıp yemek şart oldu:)

    YanıtlaSil
  3. Afyonu yeniden görmek beni heyecanlandırdı. Konağı hatırlar gibiyim. Benim çalıştığım iki okul da (biri Hürriyet ama diğeri heykelli alanın sağ,kale tarafındaki okuldu)kalenin altındaydı oralarda çok dolaşırdım.
    Afyonun marketi derken galiba ilk market belediye tarafından açıldı. İkincisi ise Yabuzoğlu marketti.
    Bizim de 3büyük şehirdekilerden hariç gördüğümüz ilk marketlerdi :))
    Büyük kızımla 1saat dolaşır alışveiş yapatr eve dönünce de tüm aldıklarımızı tek tek o yerleştirirdi.Hep anarız. Adını da o yüzden unutmadım galiba.Neyse çok gevezelendim gene çenem düştü. Bir de benim için dolaş ilk fırsatta e mi:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Nalan Hanımcım, Yabuz market. Tabi şimdi en küçük BİM'ler bile ondan daha büyük, daha temiz ve daha düzenliler. Ama o zamanlar bize çok büyük geliyordu. Bir de evlere servisi vardı. Biz annemle toplu alışverişimizi yapar, eve kadar servisle gelirdik. Afyon'a hizmet ettiler.

      Sil
  4. Konağı çok beğendim sizde çok güzel anlatmışsınız yolum düşerse kesinlikle unutmayacağım yer arasına alındı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afyon'da daha başka konaklar da var. Görsel malzeme bol, nostalji en üst düzeyde, kalite oldukça iyi, fiyatlar makul. Zaten öyle de olmalı. Çünkü ziyaretçilerinin çoğu Afyon'un yerlisi. Afyon hem zengini, hem de fakiri çok bir yer. Herkese hitap edebilmeli. Zaten küçük de bir şehir olduğu, Afyon'un temelleri bu eski mahallelerde kurulduğu için; herkes bir şekilde birbirini şahsen tanımasa bile bir tanıdığının eşi, dostu, akrabası çıktığı için; herkesin bu eski mahallelerle ilgili hatıraları vardır. Dediğin gibi, Afyon'a yolun düşerse konaklara uğramalısın. Bana da bir çay içimine olsun gelmelisin:)

      Sil
  5. Nurten orada olmak istedim ,afyon kaymagından yemek ,merdivenlerden inip gramafonun başında beni kör kuyularda merdivensiz bıraktını Münir Nurettinden dinlemek ,resimler ve anlatımlar için teşekkürler 4 sene olmuş afyondan geçeli ,ama durup gezmek varmış oralarda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afyon'a yine gel. Hem de öyle kaymaktı, lokumdu, sucuktu her yerden hatta büyük alışveriş merkezlerinden alınmaz, ben sana alınacak yerleri gösteririm. Ev ekmeği, haşhaşlı pide, ağzaçık (ağzı açık), bükme diyorum sana:))Gel diyorum, kal diyorum. Kaplıcaya gidelim, kükürtlü hamam suyu diyorum. Kese görsün cildin ve sana teşekkür etsin diyorum:)

      Sil
    2. bu havalarda burnumun ucunu dışarı çıkaramayanlardanım :))geçsin bir baharı görelim :))geçerim oradan kalırımda belki:))

      Sil
  6. senle birlikte gezmiş kadar oldum :) seviyorum bu tür postları buda sevdğim bir paylaşım olduı ellerine sağlık
    tşkler paylaşım için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asıl bloğuma gelip yorum bıraktığın için ben teşekkür ederim. Sevgilerimle..

      Sil
  7. nurten hanım nasıl oldunuz, daha iyisinizdir inşallah

    YanıtlaSil
  8. Nurten Hanım, iyi ki, bana yorum yazmışsınız. Tüm takip listem silindi yeniden topluyorum, sizi de yeniden listeme alacağım.
    Ne güzel gezmişsiniz, sefanız olsun:)
    Alttaki yayında virüs mü bulaştı diye sormuşsunuz , galiba hallolmuş sevindim.
    Adsız, kendini tanıtmayan reklam yapan yorumları silin yayınlamayın, onlarla da virüs gelebiliyor.
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  9. bayıldım bu konağa her köşesi ayrı bir güzelmiş..Afyona hiç gitmedim ama yolum düşerse bu konağa kesinlikle uğramak isterim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl olur:) Afyon bütün yolların kesiştiği yerdedir:) Güneye inerken acele etmeyin, bi uğrayın bence de.

      Sil
  10. Nurten,hastamıydın?,geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
  11. Nurtenciğim,tekrar geçmiş olsun canım. Umarım rahat ve sıkıntısız bir iyileşme olmuştur. Sana sevgiler yolluyorum. Çabuk dön aramıza.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Yeni cevaplayabiliyorum. Sevgilerimle.

      Sil
  12. Nurten Hanımcım; programı izleyip bloğuma yaptığınız ziyaretten dolayı çok mutlu oldum. Çok teşekkür ederim, sevgilerimle :) Serap, Lezzetli Somunlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok faalsiniz maşallah. Programdan edindiğim bir kaç veriyi google a girince şıp diye buldum. Ama hepsi o kadar da değilmiş. Mesel Kelime Oyunu yarışması ve 9400 puan gibi detaylar da varmış hayatınızda. Annem yarışmanın müptelası. Göstereceğim bir ara, muhakkak sizi tanıyacaktır. Sevgilerimle.

      Sil