29 Aralık 2013 Pazar

ADIM ADIM MANTO - CEP KAPAĞI YERLEŞTİRMECE

Mantomun kalıbında cepler belin biraz üstündeydi Yine göz kararı biraz aşağı almak istedim (ölçmedim ama inşallah istediğim yere inmiştir). Ceplerin iki ön parçada da simetrik olması için şunları yaptım:
1-Cep çizgisini önlerden birine tersinden çizerek işaretledim. Önleri iç yüzleri birbirlerine bakacak şekilde üst üste ve çok dikkatlice kapattım. Çizgilerin üzerine toplu iğneler batırıp alt kattan çıkmasını sağladım.
2-Şimdi alta çıkan topluiğneler çizeceğim yerleri belirlemiş oldu.
3-Diğer ön parçada da iğnelerin yardımıyla çizilecek yerleri belirleyip çizdim.
 4-Tükenmez kalem çizgilerinin ön tarafa da çıkması için iğne-iplikle dikiş geçtim.
 5-Önceden dikip çevirdiğim, ütülediğim ve üst dikişlerini çektiğim cep kapağının ve cep torbasının birinin, yanlışlık olmaması için ön yüzden provasını yaptım, uygun yerlerini belirledim.
 6-Cep torbasını alt çizginin üzerine, dikiş payını da düşünerek, cep kapağını yukarı kaldırarak ve dikiş payını düşünerek yerleştirdim.

7-Önce iğneledim, kontrol ettim, 

8-Sonra hem cep kapağını hem de torbasını kumaşın tersindeki tükenmez kalem çizgilerine sadık kalarak teğelledim. 
Neden bol teğel yerine tükenmez kalemi tercih ettiğime gelince: Manto kumaşı kalın ve iki kat olunca iğnenin hareket kabiliyeti azalıyor. İğneye üst katmandan alt katmana doğru itme hareketi verince ister istemez alttaki kumaş da itiliyor ve her seferinde milimetrik oynayışlarla cep yuvasının biri diğerinden daha geniş oluyor. Aslında renkli karbon kağıdı olsaydı evde, tükenmez kalem yerine kalıbın altına koyarak onunla işaret alabilirdim. Hele bir de bazı dikiş bloklarında duyduğum UÇAN KALEM veya ütüyle KAYBOLAN KALEM olsaydı direkt kumaşın ön yüzüne işaret alırdım ki, "dadından yinmezdi" :)) 
Şimdilik bu kadar. Hafta sonumu dikişe tamamen ayıramıyorum. Gidilecek yerler, ağırlanacak misafirler, yapılacak işler, bir takım görev ve sorumluluklar, temizlenecek bir ev... Düşündüm de şimdi, hafta içi daha rahatım; yahu hep hafta içi mi olsa ki? Çünkü iş gününün adı belli. Beklentiler yüksek değil. Hafta sonları ise çok hayal kırıklığı dolu, tatminsiz günler olup çıktı. Dinlenemeden pazartesi! Neyse, sağlıkla, mutlulukla diyerek pazartesiye doğru yol alalım da adet bozulmasın.

9 yorum:

  1. Çok güzel anlatmışsınız.Faydalı bir paylaşım olmuş :) Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. www.igneiplikburada.com adresinde o kalemlerden var Nurten Hanım, aklınızda bulunsun. Ben de yeni aldım ama renkli karbonlar kadar işime yaramıyor. Bu arada manto için kolay gelsin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oooo süper bir haber bu. İyi ki yazmışım sıkıntımı. Çok işime yarayacak bir bilgi oldu. Teşekkürler.

      Sil
  3. Ahh benimde keçe dikmem lazım ama ne zaman bilemiyorum,
    ellerinize emeğinize sağlık güzel anlatmışsınız bilmeyenler için oldukca faydalı.
    Sonucu merakla bekliyorum..
    Mutlu haftalar..

    YanıtlaSil
  4. Biliyorsunuz ben Belcika'da yasiyorum, ve burada dikis kursuna gidiyorum. Iki farkli kursa gittim ikisindede sabundan baska birsey kullandirmadilar, cunku sabun ust yuzeydede alt yuzeydede rahatlikla kullaniliyor ve utulediginizde direkt kayboluyor. Siz de sabunu kullanabilirsiniz, "dadindan yinmesi icin" :) Faydali post olmus, tesekkurler ve kolay gelsin...

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Nurten hanım, ben sadece dikiş tekniklerinin yeralacağın "Detaylı dikiş teknikleri" adında yeni bir grup kurdum, bu çalışmanızı grubumuzda paylaşmak istermisiniz? https://plus.google.com/u/0/109006168225825219867?tab=jX#communities/116920207964117006861

    YanıtlaSil
  6. Kolay gelsin, ince işler bunlar. Bir taraftan da unutmadan fotoğraflamak iyi olmuş.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  7. bayılıyorum senin bu detaylı yazılarına.bunu yapmak ayrı bir emek istediği gibi yapılışını anlatan bu yazıyı yazmakta ayrı emek istiyor.helal sana.kolay gelsinnn.
    bu arada yeni yılını kutluyorum.2014 sağlık mutluluk başarı ve bolluk getirsin.sevgi ve selamlar...

    YanıtlaSil