16 Temmuz 2012 Pazartesi

KIZARMAMIŞ YEŞİL DOMATESLER

Organik tarıma başladık. Sağ olsun mesai arkadaşım, köyde kendi ürettikleri domateslerin tohumlarından elde ettikleri fidelerden getirdi. "Fidenin nasıl dikileceğini  anlat, oğlumla dikeriz" dedim ama, ana oğul birlik olup fide dikimiyle ilgili sakil sakil sorular sorunca, eve kadar gelip kendi elleriyle dikti. 
İyi ki de o dikmiş, mesela çimenlerden temizlenmiş bir bölge yapmak gerektiğini, fidelerin oluşturulan arkın iki yanına dikileceğini, arkın içinin can suyu olarak hemen doldurulacağını bilemezdik. 
Bir zaman sonra, bize çapa yapmamız gerektiğini de söyledi. Ama önce çapanın nasıl bir alet olduğunu anlatması gerekiyordu:) 
 Çapayı aldık, nasıl çapalanacağını da bir site çalışanından öğrenen oğlum, bu konuda epey mesai harcadı.  

 Sonra bir gün bu çiçekleri gördük. Nasıl sevindik. Açıkçası bu amatör işimizde başarılı olacağımıza dair kuvvetli hislerimiz yoktu. Ama beklentimiz vardı.

Sonunda 2-3 gün önce bu güzellikleri gördük. Şimdilik sayıca azlar. Ama ilk taarruz başladı, bunlar akıncılar. Asıl ordu Ramazanda sofralarımızı süsleyecek eminim. Kapın gelin pazar çantalarınızı, bu yaz salçalar bizim domates tarlasından:)



20 yorum:

  1. Ah nasıl zevk veriyor izlemek değil mi :)
    Yeşil domatesten zeytinyağlı yemeğini yap, çok güzel oluyor....

    YanıtlayınSil
  2. Yanıtlar
    1. Uzun uzun tarife gerek yok, zeytinyağlı pırasa pişirir gibi...Soğanları kavur, yeşil domatesleri büyükçe doğra, tuzu şekeri at sonradan da pirincini ekle, indirirken ya da soğuduktan sonra maydanoz doğrayabilirsin :)

      Sil
    2. Teşekkürler. Listenin başına yazıldı:)) Birkaç tane daha olsun yapayım:) Çok azlar daha.

      Sil
  3. dayı kızı dometesin o mis gibi kokusu buraya geldi sade dometesmi diktin

    YanıtlayınSil
  4. Ne güzel, ne heyecanlı bir bekleyiştir kimbilir. Şimdiden afiyet olsun. Yeşil domates yemeğini hiç duymamıştım. "Kızarmış Yeşil Domatesler" diye harika bir filmi anımsattı bana. Yaşa Banu'cuğum :)

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Ben de o filmden alıntı yaptım başlığımı zaten. Benimki kızarmamış yalnız:)

      Sil
  5. ahaha geliriz pazar çantalarımızla :)

    bayagı çiçegi varmı Nurten ,mis gibi yaprakları domates kokuyordur şimdi :)

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Gidip gelip yaprakları kokluyorum zaten. Epey çiçek oldu. Hatta 3 tane de biber fidemiz vardı. Onlardan birinde 3-4 cm boyunda 1 biberimiz bile var. Tam pazar çantası dolduracak gibi:)

      Sil
  6. toprakla uğraşmak ne güzel, benim de hayallerimden biri:)))

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Hakikaten. Aşık Veysel ne demiş: "Benim sadık yarim kara topraktır"

      Sil
  7. bende sadece bir kere domates ekmiştim kayınvaldemlerin yardımıyla ..hergün heyecanla bakıyordum büyüyormu büyümüyormu die..çok güzel birşey kendi ektiğin emek verdiğin o lezzetleri keyifle yemek..:))

    YanıtlayınSil
  8. Aslında baharda o kadar çok tohum aldık ki, çiçek tohumlarını mundar ettik:) Hal böyle olunca sebze tohumlarını da ekmedik. Zaten vakti de geçti. Bu sene el öğrencesi oldu bize. Nasip seneye artık:)

    YanıtlayınSil
  9. Bende hiç anlamam bu işlerden. Ama toplamayı, yemeyi iyi bilirim.:)))
    Bol bereketli domatesleriniz olsun.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Birileri anlayınca iyi oluyor ama:) Bizim de bildiğimiz iş değil ya, hadi hayırlısı.

      Sil
  10. Güle güle yiyesin Nurtenim:) Bir de kavanozlara konservesini yap kışın da ye emi.Öyle bereketli olsun yani...

    YanıtlayınSil
  11. bravo,çok güzel bir girişim.İnsan toprakla uğraşınca gençleşiyor,morali düzeliyor,bol hasatlar dilerim.

    YanıtlayınSil