1 Mayıs 2013 Çarşamba

SEBZELERİM, ÇİÇEKLERİM, MERAK ETTİKLERİM...

Öncelikle sebzelerimi göstereyim size:  Üçer beşer tane arpacık soğanını, yemeklik soğanı ve sarımsağı geçen sene çiçek diktiğim saksılardan birine sıra sıra gömüverdim. Hatta köklü kısımları mı alta gelecek, sivri kısımları mı onu da kestiremediğimden, bir kısmının kökü alta, bir kısmının kökü üste gelir şekilde dikim yaptım. Tabi kaç zamandır evirirken çevirirken hangi taraf hangi taraftı, onu da karıştırdım. Hatta bu çıkan yavruların hangisi soğan, hangisi sarımsak şu anda onu da bilemiyorum. Benden çiftçi de olmazmış, belgeselci   de, en azından bunu öğrenmiş oldum. 
Bugün teyzemle konuşurken bir konuda tereddüt yaşadık. Ona göre kaç tane soğan dikmişsem o kadar taze soğan elde edermişim. O zaman ertesi senenin tohumu nerden alınacak? Ama saksıya da bakarsak, teyzem haklı gibi, en azından 2 katı kadar soğan olması gerekirdi, yok sanki.. İçinizde bir bilen var mı, acaba diktiğimiz soğan sayısınca mı taze soğanımız olur? Benim küçük saksım için hiç dert değil de, eğer öyleyse, dünya için bir sorun var demektir. Ben yemeklerde bol soğan kullanırım. Yakında soyunu tüketmekten korkuyorum:))
Altta ve üstte gördükleriniz de nanelerim. Onları da salataya doğradığım nanelerin yapraklarını koparıp, saplarını toprağa uzatıvererek elde ettim.  Çok ciciler:))
Petunyalarım çok nefis kokuyor. 
Geçen sene tam üç posta çiçek diktik. İlk grubu soğuk vurdu, ikinciler bitlendi, saksılarıyla beraber attım çoğunu, üçüncü grup da sonbahara kadar bizimle beraberdi.   
Bu sene ise, işi şansa bırakmadım. Daha geç çiçek diktim. Sardunya gibi görece daha dayanıklı çiçekler aldım. Sardunya beni çocukluğuma götüren, albenili ama çok mütevazi bir çiçektir. Anneannemin sardunyalarını kokularıyla beraber hatırlıyorum, Allah rahmet eylesin.  
 Aşağıda da tohumdan ektiğim çiçekler var. Şimdilik 1 ay kadar oldu, hala daha ot mu, çiçek mi, ne oldukları belli değil. 



Bugün 1 Mayıs. İster İşçi Bayramı deyin, ister Bahar Bayramı. Sabahtan beri tv haberlerinde son derece kötü görüntüler dönüyor. İki tarafın da anlamsız çekişmesi, ülkem adına canımı sıkıyor. İstenseydi orta yol bulunurdu. Her türlü aşırılıktan uzak, bayram gibi bayramlar diliyorum herkese.

6 yorum:

  1. Ne güzel yazmışsın Sevgili Nurtenciğim, gülümsetti beni çiftçililkve belgeselcilik denemelerin özellikle soğanlara pek dertlendim bire bir ürün verdiklerine, bence olmamalı ama bekleyip görmeli. Çiçeklerine bayıldım en çokda Sardunyalara. Benim elimde çiçek üremez bu anlamda şanssızım az da sabırsızım ve çiçeklerin çiçekçilerdeki gibi muhafaza edilmesine enerjimi harcadığımdan bir müddet sonra elime geçen çiçek o yaprak sarardı bu fazla uzadı derken kel bonzailere dönüyor.Ellerine sağlık benc esende benden daha fazla ümit var özellikle o yeni ektiğin yavruları başka saksılara ayırman mı gerekiiyor acaba işte benim bilgim orada bitiyor:))

    YanıtlaSil
  2. nurtencim soğan diktiğin kadar çıkıyor ama nane yi atma her sene yeniden canlanıyor benimkilerde cıkmaya başladı

    YanıtlaSil
  3. ben de önümüzdeki hafta dikmek istiyorum, özellikle de yeşilliklerden. maydonoz, nane gibi. tazecik nasıl da güzel oluyor :)

    smrdmr.blogspot.com

    YanıtlaSil
  4. Çiçek insanda tutkuya dönüyor,ekmeye başladınızmı arkası geliyor.Saksılar bahçe yetmiyor.Böcekler için tarım ilacı öneririm,çok hızlı çoğalırlar fark edince hemen ilaçlarsanız çiçekleri kurtarırsınız.Petunyaları kışın ılık bir yere alırsanız ertesi senede açmaya devam edıyor,dökülen tohumların da yeni fideleriniz olur . Kolay gelsin,sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. :))))))))canım soğan miniğine arpacık diyoruz onu kaç adet ekersen o kadar çıkar ama tohumlamasını bekleyip tohumları eksersen bir dünya soğanın olur canım.

    YanıtlaSil
  6. balkon bitkilerini çok seviyorum bende..nanelerin saplarından yetiştiğini sizden öğrendim ve dün uyguladım hemen..bilgi için teşekkürler :) bu arada evet sağlıkçıyım :)

    YanıtlaSil