29 Temmuz 2012 Pazar

BİR MEFRUŞAT DİKİŞİM EKSİKTİ, O DA TAM OLDU

         Oğlumun kahve-mavi ağırlıklı, geçen sene kullandığı bir pike takımı vardı. Takım tek kişilik olunca yastığı da 1 taneydi haliyle. Ancak oğlum 2 yastıkla yatar. Yastığın biri genellikle başının altında, diğeri dizlerinin arasında, başının üstünde, ayağının veya kolunun altında olabilir. O günkü yatış şekline bağlı tamamen:) Geçen sene ikinci yastık için, başka bir yastığın kılıfını kullanmıştık her zamanki gibi ama bu sene bir güzellik yapayım dedim. 

         Katalogdaki renklerine bakarak sipariş ettiğim, ancak geldiğinde göründüğü kadar güzel olmadığını anladığım, yine de o kadar para verince 2 sene kullandığım bir nevresim takımım vardı. Alt çarşafının mavisi tam da pikenin rengindeydi. Takımın kendi yastık kılıfına şöyle bir bakıp, kabataslak dikiverdim. Ne mezura kullandım ne de topluiğne. Süpersonik modern makinamla cilalı taş devri yöntemlerini kullanarak bir çift yastık kılıfı imal ettim:)
         Evde mavi ip yoktu. Ben de gri ip kullandım, oldu da bitti maşallah. Hiç abes durmadı. Hatta keşke kahverengi ipim olsaymış da dekoratif dikiş yapsaymışım diye de düşündüm. Ama o zaman temiz işçilik gerekecekti, ölçmek, ona göre teğel, olmadı topluiğne falan kullanmak lazımdı.

         Oldu oldu. Gerçi ikinciyi dikerken yastık girecek açıklığı ters dikmişim, 15-20cm lik kısmı söküp yeniden diktim ya, o kadar kusur kadı kızında da bulunur artık. Doğuştan nevresimci değiliz her halde.
        Ben şimdi bunu becerdim, becerebildiğimi de öğrendim ya, işi büyütürüm artık. Çeyizimde mor çiçekleri olan bir çarşaf takımım vardı. Morlu beyazlı dantelleri falan da var. Ama çarşaf takımı işte, bense hep nevresim kullandım. Annem ne düşündüyse artık, bir kaç takım da eski tip kaplanılan çarşaflardan dikmiş. 5-6 sene önce eski tip yorgancı işi yorganlarımın tamamını dağıttım. Aslında içim de acımadı değil, caaanım saten yüzlü, elde dikilmiş, pamuk-yün karışımı yorganlar. Dolap beklemesi de ayrı bir acınası durum. Bari birilerinin işine yarasın ne yapayım? İşte bu yorganlar için yapılmış çarşaf takımlarını nevresime dönüştürmeyi planlıyorum. Bakalım. Çoğu planım gibi sadece plan olarak mı kalacak, yoksa hayata geçecek mi, birlikte göreceğiz.


     Dipnot: Yeni dikiş makinamla ilk dikişim bu kılıflar oldu. Şimdilik memnun gibiyim. Bir de derli toplu durması için kabin alacağım.

16 yorum:

  1. Süperrr.. Dikiş makinen hayırlı olsun tekrar. Eminim ki olağanüstü dikişler çıkacak elinden. Eğer düz dikişlerde teğellemeye üşenirsen ütü ile kat izi yapıp bu iz üzerinden dikiş geçebilirsin. Ben öyle yapıyorum hep.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel sözleriniz için teşekkürler, sevgiler. Bilgi için ayrıca teşekkür ederim, deneyeceğim.

      Sil
  2. gayet iyi olmuş bence, devamı gelebilir.... :)

    YanıtlaSil
  3. İyi bu sıcaklarda dikişlerle uğraşabiliyorsun Nurtencim, hem de en güzelinden :)
    Verdiğin yorganlara pek acıdım yaaa, gerçi birileri kullanıyordur ya zevkle, ama o yün/pamuk yorganların yerini ne tutabilir ki...
    Benimkileri hala kullanıyoruuum :)

    YanıtlaSil
  4. Ev serin Banu Ablacım. Hatta klima taktırmıştık, ne olur ne olmaz diye, duvarı boşu boşuna işgal ediyor, taktırmasak da olurmuş:) Ama işte sonradan duvarlar delinmesin diye inşaat sırasında yaptırıldı. Benim sorunum sıcaklar değil, çünkü eski ev yazın kaynarken ne dikişler dikmişliğim vardı. Benim sorunum zaman bulamamak. Bu pazar, haftalardır, hatta aylardır ilk defa ev boş kaldı da kendime zaman ayırdım:)

    YanıtlaSil
  5. Harika olmuş hemşehrim,oğluşun iyi günlerde kullansın inşALLAH.Sevgiler :)))

    YanıtlaSil
  6. Ne güzel olmuşlar, mavi mavi...Ellerine sağlık.Oğlun,tatlı uykularda kullansın.

    Düşündüğün yapmak istediğin planların kolay gelsin. Bunun için elbette bol zamanlar da dilerim.

    Ben de çeyizimden olan saten yorganlarımı elden çıkardım . Hiç te üzülmedim. Otuz yıl işime yaramadılarki...Heveslisini ve ihtiyaç sahibini gördüğümde, güle güle kullan diyerek,sevinerek verdim. Oh dolaplarda yer açıldı. Fazla olan herşeyi evden çıkartmaya alıştım.
    Benim yorganlarım,yastıklarım yıkanabilmeli . Düşünüyorum da yünlerle uğraşmak ne kadar zor . Kimileri sağlıklı bulur. Kimileri de allerjen nedeni ile eve sokmaz.Biz ikinci guruptanız.Oğlumun bebekliğinde, kaplamalı yorganları, yün yastıkları iptal edip yıkanabilir elyafa dönmüştük. Silikon yastıklar yorganlar çıkınca da tamamen onlara döndük. Her nedense saten yorganlarımı, o güzelim desenli dikimine, bakıp; sanat eseri görüp, kıyamamışım vermeye.Taşınırken nihayet luzumsuz işgallerine son verdim.
    Pamuklu ürünler de sağlıklı ama onlarda yıkanmıyorki. Hiç değilse yün yıkanabiliyor. Ama bana göre yün artık ilkel kalmış bir olay. Kent sokaklarında, yıkanmış yünlerin, oraya; buraya serilmesi, sopalanması, uçuşması görüntü kirliliği yaratıyor.

    İlkbaharda bolca yabancı turist geldi stantlarımıza.Bebek yastıklarına bakıp almaya karar verdiler. Tercümana pamuk olup olmadığını sordurdular., Silikon elyaf olduğunu öğrenince de genç çift bebeklerine yastığı almaktan vazgeçtiler.Silikonun terlettiğini ve sağlıksız bulduklarını yine tercüman aktardı.E haklılarda, sonuçta sentetik bir ürün . Ama ben yıkamak istiyorum...

    Neyse güzel arkadaşım, güzel çalışmalarını bekliyorum. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Canım, uzun uzun yazmışsın ne güzel. Çaya gelmişsin de sohbet ediyoruz gibi. Çok hoş oldu benim için. Sağol.

    YanıtlaSil
  8. nurtencim süper olmuş çok beğendim güle güle kullanın:)

    YanıtlaSil
  9. Kolay gelsin Nurtenciğim,ben de dikiş dikmek için kuduruyorum ama elim kalkmıyor sıcaktan:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Az daha mı beklesek naapsak? Ama en geç Ramazandan sonra işe koyulmak lazım artık:)

      Sil
  10. benimde çeyizimde 3 tane yün yorganım vardı birini kayınvaldem birini ananem birinide rahmetli babannem benim için yaptırmış..ama ben hepsini geri iade ettim hem kullanmadığım hemde çok yer kapladıkları için sadece babannemin tek hatırası o olduğu için onu sakladım...vakumlu posete koyup vakumladım ve bazamın en altına koydum..:)
    çok güzel dikmişsiniz ellerinize sağlık oğlunuz iyi günlerde kullansın..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  11. Hatıra hatıra diye bir yorgan değil, neler neler saklıyoruz değil mi?

    YanıtlaSil