12 Mart 2015 Perşembe

BEN TUTACAK DİYORUM DERYA BAYKAL MANDALA....

Rengarenk tutacaklar ördüm. Bakar mısınız şu güzelliklere.
Her şey şu alttaki fotoğrafta gördüğümüz en alt sıradaki ortadaki modeli örmemle başladı. Hatta o kadar uydurmasyon bir modeldi ki, sayısını bile belirsiz başladım. Zaten o diğerlerinden biraz daha büyük düştü. Tutacak olmazsa nihale olur, dert mi?
Takım takım seviyorum her şeyi. Bu yüzden çifter çifter ördüm tutacakları. Ama takım olması için ille de aynı model olması gerekmiyor. Bazan sadece renkler takımsa iş tamamdır. 
Renkler, ipler, tığlar ve şişler bir araya gelince, insanda ne stres kalıyor, ne iç sıkıntısı. Tam bir kafa boşaltmaca, tam bir terapi... Şimdi de Derya Baykal bu bir merkezden başlanıp büyüyüp giden motiflere "MANDALA" diyor. Seneler senesi anneler çeyiz örerken aynı zamanda bir çeşit de mandala yaptıklarını bilmemişler. Adına ne derseniz deyin, örün, rahatlayın. İzlememiş olanlar için mandala budur:
Bütün motifleri ikişer tane ördüm ve üst üste koyup çiçek taç yaprakları olacak gibi birleştirdim. Kalın tutacaklar oldular, el yakmazlar kesinlikle.   
Sadece bu şişle örülenler tek parça. Hatırladınız mı 70'lerin, 80'lerin çocukları; anneannelerimiz, babaannelerimiz bu modelden paspaslar örerlerdi. Hatta çaydanlık örtümüz vardı bizim. Kahvaltı sofrasında çaydanlığımız örtüsüne bürünerek arz-ı endam ederdi de bir havası olurdu. O zamanlar Brezilyalı, Arjantinli ve Portekizli hanımlar henüz bu çok lüzumlu ev aksesuarını keşfetmemişlerdi :) 
Üst üste dizilince kule gibi oldular. Bakalım kimlerin mutfaklarını şenlendirecekler?  

47 yorum:

  1. Çok güzeller, bayıldım hepsine! İçim açıldı gece gece! Ayrıca tutacak onlar, ama nihale de olur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir tanesi büyükçe biraz o yüzden nihale olabilir diye düşündüm. Teşekkürler.

      Sil
  2. ayyy pek tatlılar bunlar:):):)Motif olarak da kullanılabilir:)http://hobidelisii.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık rengarenk çok güzeller. yabancı isim takmaktan bir vazgeçilse süper olacak:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hatice Hanımcım, biz bilmiyorduk ama mandala diye bir şey zaten varmış, bir felsefesi var ve bir çeşit terapi metodu. Derya Baykal bizim dantelleri ona benzetti, yoksa tutacağa mandala demedi. Yabancı isim konusunda ben de hassasım; öyle ki Türkçe klavuzu yoksa elektronik alet bile almam. Bir zahmet paramı alacaksa, bana sattığı ürün ne diyor, Türkçesi de olsun değil mi ama? Sevgilerimle.

      Sil
  4. Çok çok güzel görünüyorlar,renkleri özellikle ,o kadar canlı ve çekici görünüyorlar kii bayıldım,ellerine sağlık..Anılar da canlandı tabii...O yuvarlak paspas modeli olandan ben de örmüştüm çocukken...,nihale gibi kullanmıştık,keşke duruyor olsaydı ....Geçmişe gittim bir an çok zevkli bir iş onları örmek biliyorum o duyguyu...Bizi mutlu eden işleri yapmaya devam yoksa hayat çekilmez...Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tür işler, hele ki renkli ve çabuk bitenler hakikaten çok dinlendiriyor. O paspaslar unutulur mu? Anneannem ve babaannem bana da diğer torunlarına da örmüşlerdi. Uzun zaman hatıra diye sakladım. Bir vakit ikiye katlayıp balkon kapısının önüne serdim. Sonra taşındık, o evden. Şimdi nerelerdeler bilemiyorum ama evde bir yerlerde olduklarından eminim:) Sevgilerimle.

      Sil
  5. Renkleri ve stres arttırdıkları kesinlikle doğrudur. Annem bana Çocukken tığ öğretirken Şiş öğretirken yaptırırdı bunlardan. Güzel yaparsan çeyizine koyucam derdi. Bende bir heves yapardım. O eski günler geldi aklıma. Ellerine sağlık:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay çok hoş, güzel olursa çeyize koyacağını söylemiş anneciğin :) Ama o zamanlar öyleydi, kızlar örgü örer, teğel alır, ütü yapar, süperge ve kova ile temizlik yaparlardı. Ben bir tek yemek işinden sıyırabildim kendimi. Hala daha yemek pişirmeyi sevmem. Laf aramızda çok güzel yemek de yaparım, kendime laf konduramayacağım müsaadelerinizle :) Yemek yapmayı evlendikten sonra öğrendim. Çok da abartılacak bir şey değil aslında. ayrıca; dediğin gibi, güzel günlerdi... Sevgilerimle.

      Sil
  6. HARİKA:)ELLERİNE SAĞLIK...TUTACAKLARIMIZ BİZİM BUNLAR ....OOO GÜNLER ÇOK HOŞTU:))İLK TIĞ ÖRGÜLERİMİZ...SEVGİLERİMLE POST YAPAMIYORUM AMA SİZLERİN GÜZELLİKLERİNİZİ HEP TAKİP EDİYORUM

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben tığla ilk uzun uzun zincir çekmiştim :) Ah o günler hakikaten de :) Sevgilerimle.

      Sil
  7. sabah sabah içim açıldı:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir de önümdeki rengarenk iplerle benim aldığım zevki düşünsene :) Sevgilerimle...

      Sil
  8. Çok harika olmuş.Ben de yapmak istiyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevdicann'ım yap o zaman hemen, her derde deva desem yeridir, durduğun hata. Bize göstermeyi de unutma sakın. Sevgilerimle.

      Sil
  9. Offf çok güzel bunlar. Ben en çok şuu eski paspasları anımsatan modeli sevdim...Sondan ikinci fotoğraftaki...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paspasla ilgili bizim yaş grubunun bir takıntısı var gibime geliyor yavaş yavaş: Paspas sendromu :) Sevgiler.

      Sil
  10. harika olmuşlar, ellerine sağlık :))

    YanıtlaSil
  11. Örgü ve her türlü el işleri terapi zaten. Adı mandala olsun veya başka bir şey.
    Tutacaklar renkleriyle şekilleriyle çok güzel olmuşlar, ellerinize sağlık.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler arkadaşım. Yalnız bu kadar tutacak hangi tencereleri tutacak, henüz onu bilmiyoruz :) Sevgilerimle...

      Sil
  12. çok güzel olmuş, ellerine sağlık Nurtenciğim. Beni çocukluğuma götürdün. bu modellerden az örmedik. hala sandığın bir köşesinde kullanılacakları günü bekliyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çıksın artık o sandıklardan o güzelim elişleri! Şimdi değilse ne zaman ? Sevgilerimle...

      Sil
  13. TUTACAK'lar çok hoş olmuş ellerine sağlık ilk örmeye başladığımda en sevdiğim şeylerdi başlayıp bitmeleri beni çok mutlu ederdi kısa zamanda bir şey başarabilmiş olmanın hazzını tattırırlardı... sevgiler :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onca yıldır örgü örerim, beni de en mutlu eden kısmı bu çabuk başlayıp bitmeleri zaten :)Sevgilerimle...

      Sil
  14. Bende tutacak diyorum annemde ve rahmeli anneannemde tutacak derdi hatta küçükken örgü örmeyi öğrendiğim sıralarda anneanneme ormustum çok mutlu olmuştu. ..ellerinize sağlık hepsi birbirinden güzel olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Goncam teşekkür ederim. Elime ilk şiş tutuşturulduğunda henüz ilkokula bile gitmiyordum; 5 yaşında falandım. Bir yaştan sonra adaptasyon zor oluyor ama içinde varsa eninde sonunda dışarı çıkıyor :) Ziyaretin için teşekkürler, sevgiler...

      Sil
  15. çok şeker olmuşlar ellerinize sağlık, insan bir başlayınca bırakamıyor zaten birkaç parça örmeden. iyi günlerde kullanın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet tam da öyle; bir başlayınca bırakılamıyor. Çekirdek gibi, üstelik kalorisiz :) Sevgilerimle.

      Sil
  16. hayranlikla baktim cnm iplerinde cok yakismis

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah o ipler ve renkler beni kışkırtıyor :) Sevgilerimle.

      Sil
  17. Derya baykal uyduruyo. Yılların tutacağı işte. Ama ne güzel yapmışsınız o renklerin uyumu. Birde bana sabırlı değilmişsiniz gibi yorum yapmışsınız. Bu muhteşem emekle sabır işi:)

    YanıtlaSil
  18. Ay bu Derya Baykal nihaleyede bir isim bulur simdi:) Laf aramizda ilk orgu ogrenirken bende ordum ceyizim icin. Birde aldim getirdim onlari buralara:)) Ama ben bardak altligi olarak ormustum. Derya hanim bir konuda hakli, evet gercekten orerken dinlendiriyor. Sende ne guzel ormus ormus kule gibi yigmissin. Renkler, modeller insanin icini isitiyor, ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  19. cok guzel renk uyumu harıkaaaa elıne saglıkk

    YanıtlaSil
  20. Elinize sağlık çok güzel olmuş tutacaklar ayrıca takibime aldım bende beklerim sevgiler....

    YanıtlaSil
  21. :) Çok neşeli bunlar :) Bayıldım ;) İki kat olduklarını bilmiyordum
    Bizim de vardı aynı model paspasımız, taş gibi çıktı, senelerce kullanıldı, galiba köyde duruyor hala, hayal meyal gördüm sanki bahçede, dur gidince bakayım tekrar :)
    Ellerine sağlık, güle güle kullansın sahipleri :)

    YanıtlaSil
  22. Eline sağlık çok güzel görünüyolar şu çarkıdelek gibi rengarenk örülmüş olandan eskiden babannem kocaman paspaslar yapardı ...

    YanıtlaSil
  23. Rengarenk olmuşlar! Hepsine bayıldım:)

    YanıtlaSil
  24. Nurten iyi misin,nasılsın...Yoksa baharlık ciciler mi dikiyorsun :)) sevgiler

    YanıtlaSil
  25. ne güzel yaa rengarenk! bayıldım hepsine.

    YanıtlaSil
  26. rengarenk çok güzeller.. örmeyi ilk öğrendiğimde ben de örmüştüm. hala durur sandığımda.

    YanıtlaSil
  27. Neredesin arkadaşım ? Merak ediyorum ,yoğun olduğunu düşünüyorum .

    YanıtlaSil
  28. ne harika bunlar bayıldım
    ellerine emeğine göz nuruna sağlık
    öptüm seni

    YanıtlaSil
  29. Ellerinize sağlık, takibinizdeyim, bana da beklerim
    http://meleginhediyeleri.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  30. Ayy ne kadar güzel renkler. Cıvıl cıvıl içim açıldı. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  31. Hepsine bayıldım keşke ben gibi acemiler için açıklasaydınız

    YanıtlaSil