2 Nisan 2016 Cumartesi

BİR ETKİNLİK MACERASI DAHA

Bu bluzumun kumaşını geçen yaz Ankara'dan Bursa Kumaş Pazarı'ndan almıştım. Fotoğraflarda iki farklı triko olduğunu dikkat ederseniz görebilirsiniz. Alırken sadece rengin büyüsüne ve trikonun dokusuna kapılmıştım, ne yapacağımı da bilmediğim için az kestirmişim. .
Bir süre öylece kaldılar. Sonra birbirinin aynı tondaki bu desenli ve düz trikolardan biriyle kısa kollu buluz, diğeriyle hırka dikmeye karar verdim. Ama iş kesim aşamasına gelince enlerinin normal kumaş eninden dar, üstelik her ikisinin de kenar kısımlarından toplamda 8-10 cm lik birer kayıp olduğunu fark ettim. İçimden bir ses ortaya karışık bir şeyler çıkarmamı fısıldadı.
Buluzumun yakasıyla kollarını ajurlu, kalan tarafları düz kumaşla çalıştım. Yaka için ilk tasarladığım şey geniş bir patı ikiye katlayarak boru gibi yakaya geçirmek ve devasa bir degaje elde etmekti. Ama en baştan beri dediğim gibi, kumaşım yetmedi bu fikre. Boru dikişsiz olamayınca, dar ucunu yaka oyukluğu kadar, geniş ucunu ise elverdiği kadar turarak diktim ve böyle bir çeşit şelale yaka ile sonlandırdım. Üstelik degaje yakadan daha büyük, omuzlarımı örten bir yakam oldu ve ben bu görüntüyü çok sevdim. 
Sevgili blog arkadaşım, güzel insan FUNDA HANIM, kendi instagram adresinde "buluz, gömlek, tunik etkinliği" düzenlemişti, ilk defa orada yayınlandıktan sonra sizlerle paylaşmaya karar verdim. İnstagram hesabı olmayan dostlarım da görsünler istedim. 

23 yorum:

  1. Bayıldım Nurtenciğim,çok şık olmuş,pahalı bir mağazanın vitrinine bakar fiviyim,eline sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evvettt, çok pahalı bir bluz bu Sevdacım. Emeğimin maddi karşılığı yok. Maliyeti ne olursa olsun manevi tatmin paha biçilmez :) Teşekkür ederim güzel sözlerin için.

      Sil
  2. Harika olmuş , renkte göz alıcı . Bi de şu fotoğraf çekme işini sizden öğrenmem lazım. Açıyı iyi yakalıyorsun Nurten Hanımcım . Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. AhTürkan Hanımcım o çekim işi yok mu o çekim işi, eli yüzü düzgün bir tane çekebilmek için onlarcasını harcıyorum. Allahtan eski Kodak Film zamanlarında değiliz. "Çek sil, çek sil, dur daha iyisini çekemezsem bu bari kalsın, hah bu oldu galiba, neyse bir de yakasını çekeyim..." şeklinde kendi kendime konuşurken gelişen bir fotoğraflama şeklim var. Beğenilerin için teşekkür ederim.

      Sil
  3. Renk de güzel iki ayrı trikonun uygulaması da.. mutlu günlerde giyin inşallah çok yakışmış:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz sevgili Aronpera, iyi dilekleriniz için teşekkürler.

      Sil
  4. Vayyyy Nurtennn, hamarat kadinn, etkinlikten etkinlige kosturuyorsun masallah. Ne alimli bir yaka o oyle. Rengi sahaneymis yalniz trikolarin. Guzel gunlerde kullan hayatim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Reca ederim hanımefendi, utandırıyorsunuz beni :)
      Mevlüdecim etkinlik benim göbek adım. Koşarım, uçarım, coşarım. Ah bir de ilham perimin geldiği zamanla boş vakitlerim bir araya gelse tam süper olacak ama... Sevgiler canım.

      Sil
  5. Çok şık olmuş, rengi, kumaşın deseni de pek bi' güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Begümcüm, genç bir göz de beğendiyse, tamamdır demektir ;) Sevgiler.

      Sil
  6. Renk favorilerimin arasında kumaşa model şık olmuş güzel günlrde mutlulkla giyesin.

    YanıtlaSil
  7. Emeğinize sağlık :) çok şık ve size çok yakışmış <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açelya Hanım adınız gibi zarif yorumunuz için teşekkür ediyorum. Sevgilerimle.

      Sil
  8. Ellerine sağlık Nurten,keyifle giy :) Ajurlu ve düz kumaş da iyi denk gelmiş,ve böyle çok daha güzel olmuş,yakayı da çok güzel düşünmüşsün ,farklı ve çok hoş duruyor,kumaşın rengi zaten enerjik ben de seviyorum canlı renkleri...Yaa Nurten bu tür kumaşlarda makinem çok ip atlıyor,iğne değiştirdim,yine ne yapacağımı bilemedim,o senin beğendiğin kırmızı ceketin morunu diktim yakasını bordürlerle süsledim,orda sorun yok,omuz ve yanlarda hep ip atlıyor,ve güzel olmuyor,bıraktım ,duruyor ne yapsam bilemedim ...şöyle her şeyi sorunsuz diken bir makine istiyorum valla :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nuraycım öncelikle güzel dileklerin için teşekkür ediyorum. Şu ön patından kopya çekmek istediğim ceketin mi morunu dikiyorsun? Ama o kumş esnek bir kumaşmış gibi durmuyordu, neden sorun çıkarıyor acaba? Ben bir şey keşfettim (aslında internette okuduklarımı, gördüklerimi kendim keşfetmiş de zannediyor olabilirim, malum hep gecenin bir vakti, bol uykuluyken internette dolaşıyorum); esnek kumaşlarda makinanın esnek dikiş ayarı varsa onu kullan. Bu yoksa ki eski makinamda yoktu, en basit zigzag desenin en dar aralığında dikiyorsun, hem dikişler gerginlikten kopup sökülmüyor, hem de giyip çıkarıren kıyafetle beraber dikiş de esneyip bir konfor sunuyor. Yine de hangi dikişi kullanırsan kullan bazı kumaşlarda atlama oluyor. O zaman kumaşın altına bir kağıt parçası, mesela A4 veya gazete sayfası koyuyorsun, kesinlikle faydası oluyor. Son olarak, bazı -en- dikişlerde altına gazete de koysan kumaşta esneme meydana geliyor. Özellikle omuzlarda. Bir kaç defa uygun bir biyem olmadığı ve biye yapmaya üşendiğim için, uygun renk bir kurdeleyi uzunlamasına boylu boyunca ikiye katlayıp hem temiz dikiş yaptım hem dikiş işini bitirdim. Böylece omuzlarda sarkma da olmadı. Muhtemelen bunlar senin de bildiğin teknik şeyler. Ama denemekte fayda var. Sevgiler canım.

      Sil
    2. Bir de en son yaşadığımı anlatayım, uygun iğne önemli. Singerler kendi markasından başka iğne istemiyor. Ayrıca kumaş kalınlığına göre iğne numarası kullanmak gerekiyor.Son olarak ip Drima olmalı bence, diğer ipler kopuyor :)

      Sil
  9. Sevgili Nurten bluzunu çok begendim özellikle son yorumda ilgili bilgilerde benimde çok işime yarayacak,penye ve triko kumaşlar kabusum gibi çok sağol-çok yaratıcısın tebrik ederim rengi ise favorim.Sizede çok yakışmış iyi günlerde güle güle giyinin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merih Hanımcım çok teşekkürler yüreklendiren mesajınız için. Trikonun tek çaresi overlok makinası galiba. Alsak da kurtulsak mı, ne dersiniz?

      Sil
  10. Emeklerinize sağlık ne kadar güzel olmuş....

    YanıtlaSil
  11. Ellerinize sağlık çok güzel olmuş:)

    YanıtlaSil
  12. Çok şık güle güle giyin. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil