5 Nisan 2016 Salı

KIŞ TAMAMEN GİTMEDEN...

Annem eskidiği için üzüldüğü mantosunu atacakken elinden aldım. Aslında bir mantosu daha var, bu bir türlü atılamayan mantodan sonra alınmış ancak bir türlü sevilememiş. Üstelik onu da atamıyor çünkü istediği gibi sade bir manto bulamadık. Şimdi eğri oturup doğru konuşursak sevebileceği tarzda bir kaç manto çıktı elbette karşımıza ama onu vermek için mağaza sahipleri babamın emekli maaşını istediler. Nasıl bir memleket burası? Birisinin ailece 1 ay karnını doyurduğu paraya başka birisi 1 çift ayakkabı veya bir manto alabiliyor.  Böyle söyleyince sermaye düşmanı olduğum zannedilmesin lütfen. Bizim kesemize uymadı diyerek konuyu kapatayım zira uzaması mümkün bir konuya geldik yine. 
Kumaşfırsatı internet adresinden kaliteli kaşe kumaş aldım; hem anneme, hem kendime. Annemin efsane mantosunun yarısının dikişlerini söktüm. Kaşenin üzerine yatırarak aynısını kestim. Tabi hafif tüylü bir kumaş olduğu için kumaş yönüne dikkat ettim. Eskisinin ikizini diktim bitirdim. Annem bu kadar iyi bir iş çıkaracağımı beklemiyor olmalı ki "eski mantoyu atmasaydın yine kalıp yapardık" dedi. Atar mıyım, Sabahat Sultaaan? Emret sen, ben seneye her renkten manto dikerim sana. Yeter ki mutlu ol anacığım (Annem bloğumu okumaz, birisi haber uçurursa da kesin ağlar, ağlatmayın kızlar anamı).
Neyse, mantonun yakasını gösterebilmek için eşarbı içine koyup kafasını kaldırarak poz verdi. Üstelik siyah rengi yakalamak da zor. Demem o ki, "yerlere göklere sığdıramadığın manto bu mu" demeyin. Kesinlikle burada yansıtabildiğimden daha güzel.  
Cepleri dikerken teğel bile aldım. Düşünün işçiliği tey tey teeeyyy! Bu arada mantoyu dikip bitirdikten sonra neden eskisini sökmeden önce ve yenisini dikerken dikiş aşamalarını görüntülemediğimi sorguladım. Neyse ki, aynı yöntemle kendime de bir manto diktim de onu fotoğrafladım. Gerçi manto tamamen bitmedi, el dikişleri kaldı. Artık bu sene geçti diye seneye de gösterebilirim, yarın da yayınlayabilirim veya hiç yayınlamadan da seneye giyebilirim. Önümüzdeki günler ne getirir bakalım...

17 yorum:

  1. Tebrikler. Annelere birsey begendirmek zor oluyor gerçekten siz başarılı olmuşsunuz Haklılar tabi biz bile günümüzün modasına karşı durup kendi kıyafetlerimızı dikiyoruz . Onlarin beğenmemesi çok normal. Klasik kesim şık bir kesim de biraz kaliteli bir kumaş olunca birden uçuk etiket fiyatlarıyla karşılaşıyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam da dediğiniz gibi Pınar Hanımcım. Klasik, düz kesim kaliteli kumaş, bitti gitti, tüm istediğimiz bu. İlle de bir sürü şatafatlar ekleniyor mantoya bile. Beğenmenizesevindim. Sevgilerimle.

      Sil
  2. Tey tey teeeey,ablama çok yakışmış,Nurtenimin de ellerine sağlık ve de maşaallah kardeşim.Bu ne güzel ve ne hoş bir dikiş öyküsü. Öpüyorum seni. Özledim kız,bi Angaraya gelsen ya ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nalan Ablacım ben de seni özledim valla. Aslında istiyorum Ankara'ya gelmek. Belki okullar kapanmadan bir ara gelir oğlumla geri dönerim. Belki görüşme imkanımız da olur. Güzel yorumun için teşekkürler.

      Sil
  3. Ohoo,sen artık mantoda uzmanlaştın Nurten,hazırdan güzel olmuş ki.Üstelik fotolara tam yansımıyor gerçekten de dikişlerimiz.O pamuk anneyi öperim ben yumşak yumşak.Güle güle giysin.O şimdi hem giyer,hem de kızım dikti diye övünür,helal olsun ikinize de :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorma Sevdacım; özellikle kendi mantomu dikerken yaka kısmında eski mantoyu evire çevire inceledim. Hakikaten çok şey öğrendim. Bu arada anneminkini de epey bir uzun sürdü kesmek dikmek, sonunda bitirebildim. Biraz daha acele etseymişim kışın sonunda üç beş giyermiş. Daha önce böyle bir şey denemediğim için bilinmezlik beni kastı açıkçası. Ama bitti ve beğenildi çok şükür. Seneye giyecek artık :) Sevgilerimle canım.

      Sil
  4. Hiiiiccc sermaye dusmani oldugunu dusunmedim zira cok haklisin. Bazan bizim parayi sokaktan topladigimizi dusunduklerini bile dusunurum:))
    O cepler beni kiskancliktan oldurecek birgun ahey ahey aheeeeyyyyyy!!!!
    Analar aglatilirmi kiizzzz. Onlar hep gulsun, hep mutlu olsunlar.
    Benim anamida, anan olarak kullanabilirsin, izin veriyorum. Benim anamda manto istedi sonra vazgecti, ugrasma kizim taaaa oralardan diye:))
    Hani olur ya belki hayir falan islemek istersin, bulunsun aklinin bir kosesinde :))
    Anaciginin ellerinden opuyorum sevgilye, guzel gunlerde kullansin chin mantosunu. Seninkide gorelim, soz bak kendime istemeyecegim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlahi Mevlüdeciğim, çok şekersin. Teyzeciğimin eski mantosunu gönder seneye yenilenmiş olarak iade edeyim, çok kolay olan ama kafamızda büyüttüğümüz bir çok şey öğrendim. Unutmadan uygularım. Öptüm canım benim.

      Sil
  5. Elinize sağlık anneciğiniz de güle güle giysin.Tabii ki yerlere göklere sığdıramayacaksınız.Aradığı gibi bir şeyi bulamayanlar anlar o kuş oldum uçuyorum halini:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayşe Şule Hanım çok teşekkürler, çok naziksiniz. Sevgiler gönderiyorum.

      Sil
  6. Anneciğinin mutluluğu hepsine değer :) Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi ama Baharcığım? Teşekkürler ziyaretin için canım, sevgilerimle.

      Sil
  7. Ellerinize sağlık. gerçekten çok güzel olmuş. Özellikle ceplere bayıldım. Henüz bu tip ceplere cesaret edemediğimden olsa gerek çok beğendim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özlem Hanımcım çok teşekkürler. İnanın önemli bir işi yok, zor değil. Sadece gözümüzde büyütüyoruz. Siz onca güzel şey dikmişken bu cepten hiç korkmayın. Sadece bir kaç kere küçük bir parçada deneyin ve işleme başlayın. İnternette bir sürü görsel ve videolu anlatım var zaten. Sevgilerimle.

      Sil
  8. Güle güle giysin anneniz.Eminim çok mutlu-gururludur anacığınız.Ellerinize sağlık sene inşallah bende anacığıma dikmeliyim üstelik benim anam minicik bir kadın cabuk dikiveririm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah ne güzel şeyler söylemişsiniz Merih Hanım. O zaman seneye de sizden de bir performans bekliyorum. Ama giyen kişi ufak tefek de olsa, iri de olsa emek aynı oluyor :) Yaka aynı yaka, kol aynı kol, cep aynı cep. Sevgilerimle.

      Sil
  9. Çok çok maşallah Nurten,ellerine sağlık,koca mantonun hakkını vermişsin,hem de anneni sevindirmişsin,benim annem de hep sitem edip duruyor,ancak kendine dikiyorsun diyor,geçen yaz ona pazen bir elbise diktim,ancak onu dikebilirim,manto zor benim için,sabrediyorsun ,çabalıyorsun ve çok başarılı işler çıkarıyorsun Nurtennn :) iyi günlerde sağlıkla giysin annen :)

    YanıtlaSil