19 Ekim 2013 Cumartesi

İĞNE OYASI YAZMA

Afyonkarahisar'ın bazı yaşlı hanımları, evde başlarına yazma örterler. Hele gezmelerde, günlerde, oturmalarda, çok şık, kıyafetleriyle uyumlu yazmaları olur. Yazmalar illaki ağır iğne oyalarıyla süslüdür. Bir kısım teyzeler, yazmayı kare kenarlarından birini ortalayarak başlarına örter, yine aynı kenarı devamında kulaklarının ardına alırlar. Allah rahmet eylesin; babaannem, yazmayı ikiye katlar, yukarıda anlattığım şekilde başına ve kulaklarının ardına alırdı. Aslında şimdi düşünüyorum da, yazmanın karşılıklı iki kenarı üst üste gelince iki kat iğne oyası başını süslermiş, akıllıca....
Bizim adetlerimizde kafa sıkı sıkıya sarılmaz, hele ağız burun kapatılmaz, yazmalar yaşmaklar aynı zamanda birer takı vazifesi görür. Bu arada yaşlı hanım teyzelerimizin sıra sıra incileri de boğazlarını süsler, aman ha yanlış anlaşılmasın :)
İğne oyalı yazmayı Birsel'in ablası, yine Birsel'in kızı için yapmış. Yapan eller dert görmesin, güzeller güzeli kızımız da güle güle kullansın.

16 yorum:

  1. bu ve daha önceki oyalarda çok çok güzel olmuş arkadaşım, bizde de çoktur iğne oyaları, özellikle kayınvaldem ve görümcem dışarı sipariş yaparlar, inşallah mutlu günlerde kullanılsın... geçmiş bayramınızıda kutluyorum, daha nicelerine inşallah...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kullanılsa da kullanılmasa da iğne oyası baş tacımız. Ben de iğne oyalarımı şal veya fular gibi omzuma veya boynuma alıyorum.

      Sil
  2. çok zarif ve şık oluyor iğne oyaları.bu modeli biliyorum çok güzel ve sade bir şıklığı var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, çok şık. Dilerim arkadaşımın kızı da iyi günlerde kullansın. Daha çok küçük ama çocuklar çabuk büyüyorlar:)

      Sil
  3. Bir de hani o yazma oyalarının anlamları var ya, hani o yazmalarla mesajlarını verirmiş ya hanımlar, işte onlara bayılıyorum... Ne güzel adetler, gelenekler var, ne yazık ki kaybolmaya yüz tutmuş, hatta kaybettirilmeye çalışılan... ayyy dertlendim gene, sinirim oynadı, çenem düşecek... :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşsün o çenen ablacım, ben zaten birilerinin artık çenesini düşürmesi gerektiğine inanıyorum:)

      Sil
  4. emek emek yapılan tüm oyalar gibi çok şık sağlıkla kullanılsın.

    YanıtlaSil
  5. cok güzel vede zarif bir oya cok beğendim ve arşivime aldım umarım kızmazsınız gecmiş bayramınız mübarek olsun banada beklerim sevgiler :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek, oya zaten arkadaşımın oyası. O da çok verici bir insandır. Bu blog da paylaşalım, birbirimize bir şeyler aktaralım diye açılmış bir blog. Sen de yap, gelip biz de görelim. Sevgiler.

      Sil
  6. güle güle taksınlar bu şık ve emekli yazmayı
    güzel yorumun için teşekkürler
    sevgiler
    bayramın kutlu olsun

    YanıtlaSil
  7. Çoook güzel bende çok severim iğne oyalarını. Birçok iğne oyam var saklıyorum gözüm gibi..
    Ben yapmayı bilmem ama yapanın göznuruna sağlık..Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Takdir etmek de güzel bir özellik. Katılımın için teşekkürler arkadaşım.

      Sil
  8. Oyaları yazmadaki renklerle ve yazmadaki çiçeklere benzeterek yaparlar ya, bayılıyorum. Bir komşu teyzemiz vardı, önüne hangi çiçeği koyarsan koy, aynısını yapardı. El emeği, göz nuru ve büyük emek işi bu oyalar.
    Aklıma getirdin, ben de anlatayım ; Anneannemler, güzel güzel otururlarken yazmalar, örtmeler hafifçe örtülürdü. Ama iş yaparken yazmayı üçgen katlayarak başının etrafında sıkıca bağlar, oyalı kenarları alnının üzerinden düzgünce geçirir ve bir kulağının biraz üstünden özenle bağlardı. Kulağına çiçek takmış gibi dururdu.
    Yapanın ellerine sağlık, iyi günlerde mutlulukla kullanılsın.

    YanıtlaSil
  9. Ne de severim ben de o yazmaları! Bir anlatsanız kekşke şuradan da biz de öğrenebiliriz belki

    YanıtlaSil