30 Aralık 2013 Pazartesi

ADIM ADIM MANTO - CEPLER BİTSİN ARTIK!

En son burada kalmıştık. Cep kapağını ve cep torbasını 0,5-0,75mm dikiş payıyla dikiyoruz.
Ön parçayı ters çevirip dikiş çizgisi ile dikişlerin çakışmış olmasını kontrol ediyoruz. Çakışmışsa ne ala, kendinizi kutlayabilirsiniz (Aksi takdirde, işiniz zor, sökeceksiniz, yeniden deneyeceksiniz... Zor iş!). Bu iki çizgi arasını kalıpta da gösterildiği gibi boylu boyunca kesiyoruz. Köşeye yakın kesmeyi bitirip alt ve üst dikişlere yakın çentikler atıyoruz (Dikkat edin, dikişi de çıtlatmayın, vay benim koca ön parçam bir cep yüzünden gitti de gitti diye dövünürsünüz). Öyle ki, iki uçta iki küçük üçgen oluşacak.  
Cep torbasını içe çekip teğelliyoruz. Ben iğneleyip yaptım, eliniz yatkınsa niye teğelleyeceksiniz ki değil mi? Tabi maceraperest bir yapınız da olabilir bencileğin. İçinizdeki bastırılmış adrenalin tutkusunu gidermek için Ağrı Dağı'na tırmanamıyor, Fethiye'de yamaç paraşütü yapamıyor veya Çoruh Nehrinde raftinge katılamıyorsanız, teğelsiz dikiş dikmeyi deneyebilirsiniz. 
Cep kapağının dikiş payını da kumaşın tersine çekip üstten kumaşın ön yüzüne iğneliyoruz (bakınız adrenalin tutkusu)
Şimdi ön parçamızı ters çevirince gördüğümüz manzara aşağıdaki gibi olacaktır.
Cep torbasının dikiş paylı kesilen ve bu yüzden daha uzun olan ikincisini, cep kapağının dikiş payına tutturacağız. Tabi iğne marifetiyle. Ve elbette tabi; daha marifetli olan hanımlar teğel tekniğini sonuna kadar kullanmakta serbesttirler ve bence takdire de şayandırlar. Sonra da ön parçanın ön yüzünden, cep kapağının 0,75 mm kadar üstünden, alt cep torbasını da beraber olmak üzere dikiyoruz: Son ve en etkili dokunuş!
Aşağıdaki fotoğrafta pek net anlaşılamasa, arka yüzde kalan minik üçgenleri cep torbasıyla yandan dikip temizliyoruz. Devamında cep torbalarını da çepeçevre dikiyoruz ki, cebimize koyduğumuz paralar düşmesin. Ne, sizin paraları koymak için daha orjinal fikirleriniz mi var? Haa, yok canım ben ayakkabı kutusunu artık orjinal ve güvenli bulmuyorum.
Mutlu son! İstediğiniz şarkıyı söyleyerek dans etmenizin, kendinizle gurur duymanızın vaktidir! Bir kahveyi hak ettiniz. 
NOT: Cep torbalarını mümkünse kumaşınızdan biçin. Kumaşınız azsa pratik olarak şunu yapın: Kumaşa değen torbayı astardan, astara değen torbayı kumaştan biçin. Çünkü elinizi cebe sokmak için kapağı açtığınızda daha temiz bir görüntünüz olacaktır. Ben kumaş cep torbası kullanamadım, kumaşım oldukça kalın. Astar olarak da daha bir şey alamadığım için evde elime gelen bir parçayı kullandım. Manto ve ceketlerimin, aldığımda zaten dikili olan ceplerini uzun zaman, hatta bazan hiç açmam. Sarkmasını istemem. Bu yüzden diktiğim mantonun ceplerini de kapatmayı düşünüyorum: Görsel olarak var, ama işlevsel olarak yok. E ziyanı da yok. Netekim, hepimizin bavul boyutundan not defteri ebatlarına kadar bir sürü çantası zaten var. Paraları onlara koyarız, kimsenin aklına gelmez:) 
Ben manto dikişinde burada yazdıklarımdan bir tık öndeyim. Şu astarı da alayım, devam ederiz. Dilerim yetiştirebilirim. Sevgilerimle..

2 yorum:

  1. Ellerine sağlık canım arkadaşım.
    Bilmeyenler için çok aydınlatıcı olmuş.
    Bu arada yeni yılını kutlarım.
    Sevdiklerinle sevgi dolu , huzurlu, sağlıklı bir yıl olmasını dilerim :)

    YanıtlaSil
  2. Sağlıklı mutlu bol kazançlı yıllar diliyorum:)

    YanıtlaSil