1 Nisan 2014 Salı

HER ŞEY EV YAPIMI

Tavuk tüketiminin minimum olduğu bir evde yaşıyoruz. Beyaz eti allayıp pullayıp servis etmek lazım, aksi takdirde bizde gideri yok. Tavuk bagetler sosta 1 saat kadar marine oluyor, derin bir fırın tepsisine olduğu gibi boca edilip üzeri tavuklara değmeden aliminyum folyo ile sıkıca kapatılıyor, fırında maksimum sıcaklıkta pişiriliyor, afiyetle yeniliyor. Yağ bile koymaya gerek yok, tavuğun kendi yağı yetiyor.  
Sosunu kendim hazırlıyorum. Bolca yoğurt, salça, tuz, kekik, kimyon, az kırmızı biber, karabiber, unutmazsam soğan suyu ve dövülmüş sarımsak karıştırılır, alın size en bi güzelinden, en bi sağlıklısından tavuk sosu! Yoğurt kendi üretimim ve biraz ekşi oldu, limon katmadım. Yoksa limon da çok yakışıyor. Katkı maddesi yok, zararlı madde yok, kıvam artırıcı yok, stabilite sağlayıcı yok, raf ömrü uzatıcı yok, sanayi ürünü, fabrikasyon hiç bir şey yok. Yedin yedin, yemedin bozuldu yani. Sağlıklı olanı da bu bence.  
Epeydir hastanede bir çalışandan süt alıyorum. Pazartesi ve cuma günleri eve sütle dönüyorum. Gelsin muhallebiler, gitsin yoğurtlar. Sütü kaynatıp soğutunca oluşan kaymak tabakası da cabası. Laf aramızda bu kaymakla kabak tatlısı bile yedim bu sene. Hele oğlumun geldiği hafta sonları ballı kaymaklı kahvaltı mükemmel oluyor. 
Bakıyorum da senelerdir misafirlere ikram ettiklerimi, ikramın kalitesini belirtmek için "ev yapımı, kendim yaptım" diyorum. Hazır şeyler ikram etmekten mutlu olmuyorum. Elbette evde hazır kuvvet, acil durumlar için satın alınmış ıvır zıvır da bulunuyor ama bunları ikram ederken kendimi huzursuz hissediyorum.   
İki yıldır bahçede domates ve çok az miktarda da biber yetiştirdik. Yazın bir kaç ay dışarıdan hiç domates almıyoruz desem yeridir. Oğlum "bir de kapıya inek bağlayıp, bahçeye de dört tavukla bir horoz attık mı tamamdır" diyor.  
Bu arada tabaktaki kırmızı biber sosu yazdan yaptıklarımdan, karışık turşu da zannederim teyzemin yazdan yaptıklarından. Yaşasın domestik hatunlar!

11 yorum:

  1. benim çocuklar tavuğa bayılır, bu sosla fırında yapacağım inşallah, genellikle tefalde kızartıveriyordum.Ellerine sağlık, teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kızartma gibi kokulu değil, kalorisi de düşük. Tadı garantili. Muhakkak yapmalısın.

      Sil
  2. afiyet olsun bereketin çok olsun..

    YanıtlaSil
  3. Ben de tavuğu köyden getirtiyorum. Aslında biz çok severiz ama mecburen az tüketiyoruz
    Ellerine sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah köy tavuğu bulabilsek de kendimize bir ziyafet çekebilsek :)

      Sil
  4. Tavuk enfes görünüyor, ellerinize sağlık.Yazınızda kendimi buldum.Hazır şeyleri kullanmayı hiç sevmiyorum, el yapımı her zaman hem sağlıklı hem de daha güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki biraz zaman alıyor ama değiyor. Yorumun için teşekkürler arkadaşım.

      Sil
  5. Oğlunuz haklı Kapıya inek, bahçeye tavuk çok iyi olur valla. Keşke yapabilsek. Kayınvalidemi destekleyim de tavuk yetiştirsin bahçesinde. İnek çoook büyük hayvan besleyemez onu...
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavuk aslında hakikaten de çok iyi fikir. Hem zararlı haşerata da iyi gelir, kene gibi mesela:) Şaka bir yana bizim evde börtü böcek çıkmaya başlar artık, yaz geliyor. Önce karıncalar geliyor, sonra örümcekler, en son da aptal aptal zıplayan şaşkın bir böcek. Mutfağı ve antreyi çamaşır suyuyla, parkeleri sirkeyle siliyorum, azıcık uzak kalıyorlar. Tavuk olsa ne iyi olurdu :))

      Sil
  6. Afiyet bal şeker olsun,artsın eksilmesin,taşsın dökülmesin,Halil İbrahim bereketi olsun inşallah.Nesil gitgide sağlıksızlaşıyor,umarım hazır yiyen yediren hatunlar azalır. :)

    YanıtlaSil