10 Ağustos 2013 Cumartesi

NEVZİNE YAPTIM

Sanki evde hiç tatlı yok, sabah sabah kalkıp Kayseri dolaylarından Nevzine tatlısı yaptım. Ben boş kalmaması gereken, enerjisini ne zaman nereye savuracağı belli olmayan kararsız atomlar gibiyim. En kararsız olduğum zamanlar eli boş zamanlarım ve en radyoaktif anlarım da mutfakta geçirdiğim zamanlardır. Mutfağa bir bardak su içmek için girip Özbek pilavı veya mantı yaparak çıkmışlığım vardır benim... Düşünün, ne zor anlarımmış ki, yemek yapmayı sevmeyen biri olarak "acı acıyı su sancıyı" diye tencere tencere yemek yapmışım. 
Ama bu gün mutfağa ne yapacağımı bilerek girdim. Çünkü evet evde 3 çeşit tatlı vardı ama 2 tanesi zaten iyice azalmıştı. Kalabalık bir misafir gelse yetmezdi. Zaten Abdullah Gül'ün,köşke Nevzine'yi sokmasından beri, bir meraktır sarmıştı beni. Durduk yere Kayseri'ye mi gidilir şimdi bir tatlı yemek için? Hayır, Hayrünnisa Hanım'a da sorsam olur tarifini ama onunla da oturup iki lafın belini kırmışlığımız yok. Bayram tebriği için Ankara'ya gidip sohbet arasına "şekerim, bir de malzemeleri şuraya yazıverseydin" denilebilir ama ilk tanışmada şık durmaz. "Bari blogcanlarıma bir sorayım" diye düşündüm. Bir kaç tarif buldum. Bloğun adındaki dik duruştan ve telkin ettiği güvenden midir nedir "sonu garantili tarifler" adresindeki reçeteyi uygulamaya karar verdim. 
Şerbetini dökünce görüntü aşağıdaki gibi oldu. Şimdilik tadını bilmiyorum. Alta dip not düşerim. Ama hamurunu tutarken çok güzel ve çok özel bir hamur olduğuna kesinlikle inandım. 4 su bardağı un koymuştum, sanki 5. bardağı da kaldırır gibi geldi, döktüm, kaldırdı. Hamur o kadar güzel oluyor ki 4. bardakta da ele yapışmıyordu, 5. bardakta da yapışmadı. Tarifini sevgili sonugarantilitarifler bloğundan olduğu gibi kopyalıyorum. Siz muhakkak gidip bir de bloğu görün isterim.

Malzemelerimiz.
Yaklaşık 1 kg un
1 yumurta 
1 su bardağı ceviz
1 su bardağı tahin
1 su bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı sirke
2 çay kaşığı karbonat
1 su bardağı süt
1 paket margarin

Şerbeti için:
3 su bardağı şeker
2 su bardağı su
1 çay bardağı pekmez

Hazırlanışı:

  • İlk önce şerbeti yapmaya başlıyoruz. Şekerle suyu ocağa koyuyoruz.
  • Kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra ocaktan indiriyoruz.(bu kısım çok önemli dikkat)
  • Soğumaya bırakıyoruz. Ilıdıktan sonra içine pekmezi döküp güzelce karıştırıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Diğer tarafta margarinimizi kısık ateşte eritiyoruz.
  • Yoğurma kabımızın içine sırasıyla sütü, sıvı yağı,sirkeyi erittiğimiz margarini de  koyup güzelce karıştırıyoruz.
  • Yumurtayı da koyup karıştırıyoruz.Tahini de ekliyoruz. Biraz un ve karbonat ekleyip yoğurmaya başlıyoruz.
  • 1 bardak cevizide ekleyip aldığı kadar unla elimize yapışmayacak bir hamur yapıyoruz.
  • Daha sonra hamuru elimizle güzelce fırın tepsimize yayıyoruz.
  • Çatalın ters tarafıyla durup çekerek dalgalı bir şekilde üstünü çiziyoruz.
  • Son olarak bıçakla kare dilimler şeklinde kesiyoruz.
  • Önceden ıstılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
  • Fırından çıkarttıktan 5-6 dakika sonra soğuk şerbeti üstüne döküyoruz. Soğuduktan sonra servis ediyoruz.

7 yorum:

  1. Bileydim el öpmeye gelirdim.Hem de Afyonda biber festivlini görürdüm.Afyon-biber ne alaka?
    Demirele Ispartadan tepsi tepsi su börekleri vb. gidcerdi.Güle neden nevzine yollamıyorlar ki:))

    YanıtlaSil
  2. Afyon'daki biber festivalinden haberim yok ama bizim bahçede her gün bir kaç tane biber çıkıyor. Taze taze yeriz buyrun gelin:) Gül'e de nevzine pişiriyorlarmış, hatta Obama bile bakmış tadına:)

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel görünüyor ellerine sağlık. Tarifimi tercih edip yapman beni çok mutlu etti. Çok teşekkür ederim. Tadını da umarım beğenmişsindir :) İyi bayramlar. Sevgiler,selamlar..

    YanıtlaSil
  4. Nurten hanım o modeli bende hediye diktim kardeşime henüz üzerinde görmedim ama yakası bir miktar açık oluyor kişiye göre değişir tabi, birkaç santim yukarıya çekilebilir, kol oyuntusu normal görünüyor, ben burda modellerinde bir ayar görmüyorum zaten mutlaka elinde ölçü olması gerek, ya büyük oluyor ya küçük..
    bu tatlının malzeme listesini almıştım bende ramazanda tv den henüz yapmak nasip olmadı ama eminim güzel oluyordur, afiyet olsun, selamlar..

    YanıtlaSil
  5. Nevzineyi hiç tatmadım,bir ara yapmaya niyetlendim sayende..

    YanıtlaSil
  6. böyle bir tatlı hiç duymamıştım, ellerine sağlık, bloğa gidip bir bakayım hemen:)))

    YanıtlaSil
  7. ilk duydum bu tatlıyı burada merak da ettim ama bugünlerde yemek yapma istikhakımı doldurduğumdan azıcık erteleyeceğim:)yinede de not aldım.ellerinize sağlık ve teşekkürler.bu arada geçmiş bayramınızı kutluyorum.sevgiler..

    YanıtlaSil