13 Ocak 2014 Pazartesi

ÇİÇEK HANIMA ÖZEL (MANTO ETEĞİ NASIL BASTIRILIR?)

Dikiş dikmeyi burda dergilerinden, okuyup anlamaya çalışma, uygulayarak görme ve deneme yanılma yöntemiyle öğrendiğimi biliyorsunuzdur. Dikiş konusunda herhangi bir eğitimim yok. Bu yüzden mantoyla astarın etek ucunun nasıl birleştirileceğini soran Çiçek Hanım'a, sadece kendi deneyimlerimi anlatıyorum. Bir yanlışım varsa ve link verirseniz, sayfanıza yönlendiririm, Çiçek Hanım, ben ve diğer acemiler, doğrusunu birlikte öğrenmiş oluruz. Çiçek Hanım sorduğunda ben dikişi bitirmiş, ilik evi açılmasını bekliyor, bu arada etek ucunu da halletmiş, vatka bulduğumda çalışabilmek için arka ortada bir kısmı açık bırakmış vaziyetteydim. 
  • Mantoda birlikte kesilmiş veya ek olarak verilmiş klapayı mantoya doğru yatırıyoruz, yüzü yüze gelecek şekilde etek ucunu astar dikişine yakın bir yere kadar dikip çeviriyoruz. Böylece ön parçaların etek ucu dikilmiş oluyor. Ancak bu esnada klapanın önden görülmemesini sağlıyoruz. Ben her ihtimale karşı, bu kısmı içeriye doğru biraz fazla katlayarak dikiyorum. Devamında astarı da eteğe elde dikiyorum.

  • Bunun için astarın eteği basılan mantodan 1-2 cm daha uzun olmasına izin veriyoruz. Astar baskısı tamamlanınca bu uzunluk kaybolacaktır.      


  • Astar etek ucundan 1,5 cm kadar kısmı kıvırıp,

  • Manto etek baskısına iğneliyoruz. (Altta görünen desenli mor kumaşın mantomla ilgisi yok, kucağımda diktiğim için eteğimi görüyorsunuz. Onu da ben diktim ama öyle arzu ettiğim gibi bir şey ortaya çıkmayınca ev eteği oldu. Ama keşke bu kumaşların devamını bulsam da astar olarak kullansam.)   

  • Astar arka ortasında, hareket kolaylığı için fazlalık bıraktığımız 1,5-2 cm lik kısım burada yeniden karşımıza çıkacak. Bu fazlalığı yukarıya doğru uzunlamasına 10 cm kadar dikebilirsiniz. Yahut benim yaptığım gibi elle pli kırarak da bastırabilirsiniz.  


  • Aşağıda arka ortanın baskı payına iğnelenmiş halini görüyorsunuz. 


  • Şimdi tüm etek ucunu bastırabilirsiniz. İğneyle minik minik ve görünmeyen dikişler geçeceksiniz.


  • Baskı işi bittikten sonra, görüntü aşağıdaki gibi bombeli bir şey olacak. Sakın korkmayın. Ütü ne güne duruyor?


  • Astar eteği, kumaş etek ucuna yakın bir yere kadar üstten bastırarak ütüleyin. Yukardan çekilirse görüntü aşağıdaki gibi oluyor. Bu aynı zamanda, manto üzerinizdeyken, hareketlerinize karşı bir bariyer oluşturur ve mantonun dışardan düzgün durmasını sağlar.


  • Ütülenince manto etek ucu ile astar baskısı arasında alttaki resim kadar 1,5-2 cm kadar bir açıklık kalması yeterli olacaktır. 

AYRICA: Manto ve astarı tamamen torba gibi makinada dikip bir kenarda bırakacağınız açıklıktan da ters çevirebilirsiniz. Ama bu bana daha zor geliyor. Hele ki manto gibi kalın kumaşla uğraşırken.. 
Çiçek Hanımcım, dilerim bir faydam olmuştur. Olmadı, gönderin mantoyu bana, yapar baskısını geri gönderirim size:) Sevgilerimle.

4 yorum:

  1. Bir öneride bulunayım bende size, kumaş ve astarı eşit ölçülerde keserseniz daha iyi sonuç alırsınız..
    Etek ucunu astarla birleştirmenin aslında çok daha kolay yolu var ama bunun görselle anlatılması gerekiyor.Burda dergileri kulağı tersten kaşıtıyor maalesf:)
    Gerçi aynı kapıya çıktığımıza göre pratiklik zamanla elde edliyor.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. harika anlatmışsınız.çok çok teşekkür ederim.en son çare makinadan geçip bırakacaktım mantoyu..hemen bu şekilde yapıyorum..

    YanıtlaSil
  3. Güle güle giy canım.
    Bilmeyenler için güzel bir post olmuş.
    Ama bir de üstünde görseydik güzel arkadaşım :)

    YanıtlaSil
  4. olsun giy göster ben daha bitirmedim başlamadım :)))cekette astarı gösterdim yakayı .şimdi mantoya geçerim .sanayi tipinde dikecegim içşn sanırım 2 günde biter birde yapışkan kıl tela kullanacagım :))seri olmak için .mantonu gerçekten merak ettim.kumaşını yakından daha da yakından çekermisin .ölürüm,patlarım çatlarımmm:)))

    YanıtlaSil